Steaky z jelení kýty servírované s teplými hruškami zkaramelizovanými spolu s medem.
Ingredience:
600 g | jelení kýty |
3 lžíce | olivového oleje |
čerstvý rozmarýn | |
jalovec | |
pepř | |
sůl | |
Na teplé hrušky: | |
200 g | hrušek |
100 g | brusinkového kompotu |
1 lžíce | tekutého medu |
20 g | másla |
Postup:
1. Z jeleního masa připravíme 4 ks steaky, ty opepříme, zakapeme olivovým olejem a promneme s drceným jalovcem a rozmarýnem, maso necháme 2-3 dny naložené
2. Steaky očistíme, osolíme a opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách asi 10 minut (nejprve maso opečeme zprudka, aby se maso zatáhlo, pak teplotu zmírníme), maso uložíme v teple a výpek necháme na podlití
3. Jednotlivé porce masa servírujeme podlité výpekem a obložené teplými hruškami.
Příprava hrušek:
1. Oloupané hrušky nakrájíme na menší kousky, orestujeme je na malém množství másla
2. Přidáme med, jakmile začne hnědnou, jsou hotové
3. Při podávání k jednotlivým porcím přidáme po lžíci brusinek.
Jako přílohu k takto připraveným steakům podáváme například bramborový závin s houbami.