Jehněčí plec nebo kýta upečená v troubě na kostičkách kořenové zeleniny a proužkách kapusty, podlitá vývarem a červeným vínem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | jehněčí plece nebo kýty |
150 ml | vývaru |
100 ml | červeného vína |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
5 ks | stroužků česneku |
2 ks | karotky |
1 ks | petržele |
1/2 ks | celeru |
1/4 ks | kapusty |
sůl | |
drcvený černý pepř | |
čerstvé bylinky na ozdobení |
Postup:
1. Z umytého a osušeného jehněčího masa vytvoříme váleček, ten převážeme provázkem, aby si udržel tvar, potom maso ze všech stran opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji
2. Opečené maso osolíme a lehce okořeníme drceným pepřem a podlijeme vývarem, přiklopené pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut
3. Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky a přidáme k jehněčímu, přilijeme víno a vše dopečeme doměkka
4. Měkké maso spolu se zeleninou vyndáme z pekáčku, šťávu zahustíme hladkou moukou, osolíme a opepříme a ještě 10 minut povaříme
5. Do omáčky vložíme zpět maso i zeleninu a vše už jen krátce prohřejeme
6. Jednotlivé porce na talířích ozdobíme bylinkami a podáváme na příklad s vařenými brambory, noky nebo bramborovou kaší.
Foto: Naďa Indruchová