REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí na jehle s chlebovou plackou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept je inspirovaný indickou kuchyní, přesto je připravený jen a jen z produktů, které lze zakoupit v každém větším obchodě s potravinami v Česku. Naservírujte svým hostům například tyto rolky z domácích placek z kynutého těsta naplněné mletým masem připraveným na špízech, s rajčaty a pečenými lilky.


Ingredience:
Na jehly:
600 gbio jehněčího mletého nebo sekaného masa z plece či kýty
4 ksbio rajčata
2 ksvětší bio lilky
2 ksstroužky bio česneku
1 ksvětší bio červená cibule
1 hrstsekané bio petrželky
2 lžícebio olivového oleje
1 lžícebio vinného octa
špetka mleté bio skořice
bio pepř
sůl
Na chlebové placky:
300 ghladké bio mouky
200 mlvody
1 lžičkasoli
kousek droždí

Postup:
  1. Nad rozpáleným uhlím upečeme lilek ze všech stran dočerna, dokud nezměkne. Upečený lilek odložíme stranou, aby vychladl.
  2. V mouce uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, lehce prošleháme s vlažnou vodou a necháme pracovat, dokud vzniklý kvásek nezačne pěnit. Potom přilijeme přibližně 200 ml vody, přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto. To potřeme olivovým olejem a necháme zakryté kynout.
  3. Z vykynutého těsta uděláme čtyři koule a necháme opět krátce nakynout. Vykynutou kouli těsta vymačkáváme od středu ke krajům až nám vznikne hrubá placka, kterou opatrně vytahujeme směrem do stran, dokud není tenká. Nad odhořelým uhlím pečeme placky do světle zlatavé barvy z obou stran a hotové placky skládáme na sebe, aby se zapařily a zůstaly vláčné.
  4. Mleté maso smísíme s nasekanou petrželkou, strouhanou cibulí a česnekem, osolíme a opepříme a přidáme špetku skořice. Pokud nemáme mleté maso, můžeme jehněčí kýtu nebo plec nakrájet i s tukem (lojem) na tenké plátky. Ty poté na proužky, které nasekáme na kostičky. Pokračujeme sekáním nožem, dokud nevznikne homogenní hmota, která lepí a dobře drží pohromadě. Necháme maso uložené v chladu.
  5. Spálené lilky zbavíme slupky a dužinu posekáme nožem a dochutíme solí, olivovým olejem a vinným octem.
  6. Na jehly namačkáme směs mletého masa, vytvarujeme šišky a grilujeme zprudka na grilu. Ohřejeme hotovou placku, na kterou rozetřeme upečený lilek, přidáme na kostky nakrájené rajče a stáhneme na placku upečené maso. Podáváme upečený jehněčí špíz zabalený v placce s rajčaty a pečeným lilkem.
Doporučení:

Recept k článku: Letní bio recepty podle Huga Hromase

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy