Kostky jehněčího masa orestované na cibulce spolu s kořenovou zeleninou, podlité vodou a společně s kořením dušené doměkka, poté maso vyjmuté ze šťávy, šťáva vydušená na tuk, zaprášená moukou, zalitá vodou a povařená, nakonec omáčka přecezená, do omáčky prolisovaná zelenina a dochucená červeným vínem.
Ingredience:
600 g | jehněčího masa |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
40 g | másla |
200 ml | červeného vína |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | cibule |
6 lžic | oleje |
5 kuliček | nového koření |
5 kuliček | celého pepře |
hladká mouka | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Jehněčí maso si omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky
2. Oloupeme si cibuli a kořenovou zeleninu, cibuli nakrájíme na jemno, zeleninu na kostičky
3. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, vložíme nakrájenou cibuli se zeleninou, kterou osmahneme, pak přidáme kostky jehněčího masa, maso orestujeme, osolíme, zalijeme vodou, přidáme bobkový list a kuličky celého pepře a nového koření
4. Podlité maso v hrnci se zeleninou a kořením přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni doměkka
5. Poté měkké maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a povaříme
6. Potom omáčku přecedíme, zeleninu prolisujeme sítem, zalijeme vínem, vložíme kostky jehněčí maso a necháme přejít varem
7. Jehněčí maso servírujeme na talířích s připravenou horkou omáčkou například s houskovými knedlíky nebo noky.