Marinované plátky jehněčího masa naložené do marinády z bylinek, koření, oleje, citronové šťávy a česneku, nejprve zprudka opečené na pánvi, potom dopečené v troubě doměkka podlité červeným vínem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800-1000 g | jehněčího masa |
3 ks | stroužky česneku |
3 ks | snítky čerstvého tymiánu |
2 ks | snítky čerstvého rozmarýnu |
1/2 ks | citronu, odšťavněného |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | chilli, mletého |
1 lžíce | pepře |
1 lžíce | soli |
1 hrnek (240 ml) | červeného vína |
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Nasekaný tymián, rozmarýn a česnek vložte do velké mísy. Přidejte sůl, pepř, chilli, olivový olej a citronovou šťávu, dobře promíchejte a dejte stranou.
- V případě potřeby odřízněte z jehněčího masa přebytečný tuk a pak jehněčí maso nakrájejte na 4 kusy.
- Jehněčí maso vložte do směsi koření a poté ho rukama potřete ze všech stran. Přikryjte a nechte 30 minut chladit v lednici.
- Na pánvi rozehřejte olej. Jehněčí maso opečte ze všech stran, dokud nebude tmavě hnědé a křupavé. Jakmile je téměř hotové, přilijte červené víno a stáhněte z ohně.
- Jehněčí maso pečte v troubě 10-15 minut.
- Podávejte s pečenou zeleninou a brambory.
Recept k článku: Tradice a zvyky českých Velikonoc