REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí guláš z naloženého masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z naloženého, na kostky nakrájeného, plecka nebo kýty připravený guláš pikantní chuti. Naložené jehněčí maso je podušené ve vývaru a vínu spolu s kořením a dalšími surovinami.


Ingredience:
700-800 gjehněčího masa (kýta nebo plec)
80 grostlinného oleje
20 gmleté sladké papriky
0,8 lhovězího vývaru
0,2 lčerveného vína
6 ksstroužků česneku
2 kschilli papričky
2 kscibule
4 kskuliček nového koření
4 kskuličky jalovce
2 ksbobkové listy
1 lžícevepřového sádla
1 lžícerajského protlaku
několik snítek rozmarýnu
pepř
sůl

Postup:
  1. Odblaněné jehněčí nakrájíme na větší kostky
  2. V míse smícháme olej, pomleté nebo roztlučené koření (kromě bobkového listu), přidáme snítky rozmarýnu a dva prolisované stroužky česneku, maso v marinádě obalíme a dáme přes noc odležet
  3. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na sádle, přidáme protlak, zamícháme, pak přisypeme mletou papriku
  4. Do základu dáme maso i s marinádou a kořením, necháme ho mírně zatáhnout, maso osolíme, okořeníme pepřem, do hrnce přidáme i nasekané chilli papričky zbavené stopek a jadřinců a bobkové listy, vše zamícháme
  5. Přilijeme víno, po chvíli i vývar, necháme dusit zaklopené asi 90 minut, pak guláš zahustíme chlebem, ochutnáme, případně dokořeníme, dosolíme
  6. Na závěr přidáme prolisované stroužky česneku, vaříme již odklopené dalších 20 minut.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy