REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí guláš z naloženého masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z naloženého, na kostky nakrájeného, plecka nebo kýty připravený guláš pikantní chuti. Naložené jehněčí maso je podušené ve vývaru a vínu spolu s kořením a dalšími surovinami.


Ingredience:
700-800 gjehněčího masa (kýta nebo plec)
80 grostlinného oleje
20 gmleté sladké papriky
0,8 lhovězího vývaru
0,2 lčerveného vína
6 ksstroužků česneku
2 kschilli papričky
2 kscibule
4 kskuliček nového koření
4 kskuličky jalovce
2 ksbobkové listy
1 lžícevepřového sádla
1 lžícerajského protlaku
několik snítek rozmarýnu
pepř
sůl

Postup:
  1. Odblaněné jehněčí nakrájíme na větší kostky
  2. V míse smícháme olej, pomleté nebo roztlučené koření (kromě bobkového listu), přidáme snítky rozmarýnu a dva prolisované stroužky česneku, maso v marinádě obalíme a dáme přes noc odležet
  3. Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na sádle, přidáme protlak, zamícháme, pak přisypeme mletou papriku
  4. Do základu dáme maso i s marinádou a kořením, necháme ho mírně zatáhnout, maso osolíme, okořeníme pepřem, do hrnce přidáme i nasekané chilli papričky zbavené stopek a jadřinců a bobkové listy, vše zamícháme
  5. Přilijeme víno, po chvíli i vývar, necháme dusit zaklopené asi 90 minut, pak guláš zahustíme chlebem, ochutnáme, případně dokořeníme, dosolíme
  6. Na závěr přidáme prolisované stroužky česneku, vaříme již odklopené dalších 20 minut.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy