Z vody, kostek zeleninového bujónu, koření a mraženého hrášku připravená polévka, servírovaná s krupicovými noky zavařenými přímo v polévce.
Ingredience:
1 balení (cca 450 g) | mraženého hrášku |
3 l | vody |
2 ks | kostky zeleninového bujónu (nebo 2 lžíce vegety) |
pepř | |
sůl | |
Na krupicové noky: | |
2 lžíce | másla |
1 ks | vejce |
dětská krupice podle hustoty | |
sůl |
Postup:
1. Do vody si dáme zmražený hrášek, přivedeme do varu a přidáme bujóny, sůl pepř, povaříme tak 10-15 minut, aby byl hrášek křupavý
2. Mezi tím si uděláme noky; v hlubokém talíři si rozmícháme vejce sůl a máslo, a podle hustoty přidáváme krupici do takové hustoty, abychom lžící mohli z talíře vykrajovat noky do polévky
3. Po 15 minutách polévku ochutnáme, dochutíme kořením a solí, vykrajováním lžící naházíme noky do polévky a necháme je ještě tak 5 minut přejít varem.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.