Pečená játra servírovaná s omáčkou z jablek, vína a dalších ingrediencí.
Ingredience:
800 g | vepřových nebo telecích jater |
40 g | másla |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na omáčku: | |
2 lžíce | medu |
1 lžíce | pálivé hořčice |
2 ks | jablek |
1 ks | menší cibule |
2 dl | sladšího bílého vína |
0,4 dl | slunečnicového oleje |
špetka soli |
Postup:
1. Játra zbavíme blan, nakrájíme na plátky silné 2 cm, lehce naklepeme, potřeme olejem a opepříme, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky
2. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji lehce opečeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a kostky jablek, přidáme med a za stálého míchání opatrně dusíme doměkka
3. Polovinu jablek odebereme, do pánve pak přidáme hořčici, krátce orestujeme, přilijeme víno, osolíme a pod pokličkou zvolna chvíli dusíme
4. Mezitím játra opečeme po obou stranách na rozpálené pánvi, přeložíme je do pekáčku, pokapeme rozpuštěným máslem, vložíme do předehřáté trouby na 150 °C a pečeme asi 35 minut (až jsou játra hotová)
5. Podušenou omáčku propasírujeme přes hustý cedník do kastrůlku, přidáme výpek z jater, odebranou půlku podušených jablek a necháme přejít varem
6. Játra před podáváním osolíme a podáváme přelité omáčkou a s vařenou rýží.