REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaternicová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na přípravu polévky při zabijačce.


Ingredience:
Poměr surovin:
65 %polévky
20 %krup
15 %vepřové krve
kostičky vařeného laloku a jater
Koření na 20 l jaternicové polévky:
200 gsoli
10 gmletého nového koření
50 gstrouhaného česneku
4 gmajoránky
6 gmletého zázvoru
20 gmlatého pepře

Postup:

1. Do větší nádoby dáme vařené velké kroupy, přidáme přecezenou vepřovou krev a promícháme
2. Potom přidáme trochu kostiček z vepřového laloku a vařených vepřových jater nakrájených na rozměr 0,5 cm
3. Tuto směs zavařujeme do polévky, ve které jsme vařili jaternice a jelítka
4. Stále polévkou mícháme a když je krev dostatečně provařená (je tmavá a jemně stažená) osolíme, okořeníme strouhaným česnekem, mletým pepřem, mletým novým kořením, mletým zázvorem a majoránkou
5. Můžeme také přidat kořenovou zeleninu
6. Hotovou polévku rozlijeme do několika větších nádob, aby byla v co nejnižší vrstvě a mohla rychle vychladnout
7. Při chladnutí musíme polévku několikrát zamíchat, abychom rozrušili povrchovou vrstvu a aby se polévka mohla vypařovat – zabráníme tak jejímu zkysání.

Doporučení:

Jaternicovou polévku můžeme na krátkou dobu i konzervovat. Viz. konzervace a sterilování: Zavařování (sterilace) masa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy