REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní vaječná hnízda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Listové těsto předpečené ve formách zatížené fazolemi, mističky naplněné uzeninou, sýrem a případně i zeleninou, zapečené v troubě do ztuhnutí vejce, servírované jako teplý předkrm.


Ingredience:
1 balíčekchlazeného listového těsta
2 lžícemléka
6 ksvajec + 1 žloutek na potření těsta
50 gplátků šunky nebo jiné vhodné uzeniny
50 gnastrouhaného tvrdého sýru
1 hrstpažitky, petrželky či směs jiných zelených bylinek
mletá sladká paprika
sůl
forma na muffiny, papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:

1. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, vykrájíme z něho kolečka, která poklademe do otvorů formy na muffiny, které jsme vyložily papírem na pečení, těsto zatížíme fazolemi, aby nám při pečení nekynulo, ale zůstalo pěkně vytvarované do tvaru mističek
2. Pečeme 9-10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, pak fazole vyklopíme
3. Vaječný žloutek rozšleháme s mlékem, tímto potřeme listové mističky, pečeme dalších 5 minut
4. Mističky vyložíme plátky šunky případně jinou uzeninou, kousky zeleniny, nastrouhaný sýrem, nakonec opatrně vyklepneme do každé misky jedno vejce
5. Osolíme, okořeníme mletou červenou paprikou a dáme péct do trouby ještě na 10-15 minut, až nám bílky pěkně ztuhnou, žloutky by měly zůstat mírně tekuté
6. Hnízda servírujeme teplá, posypaná nasekanými bylinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy