Vydlabaná jablka naplněná dření, masovou směsí, játry a šalvějí, zapečená podlitá bílým vínem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | větší jablka |
70 g | nakrájených jater |
70 g | mletého masa |
20 g | másla |
1/8 l | bílého vína |
2 lžíce | citrónové šťávy |
1/2 lžičky | nasekané šalvěje |
špetka cukru | |
bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ze čtyř omytých jablek seřízneme vršky, vnitřek vykrojíme tak, aby zachovali skořápku jablka silnou alespoň 0,5 cm
2. Vykrojené vnitřky, bez jadřince, nadrobno nakrájíme a hned pokapeme citrónovou šťávou
3. Smícháme nakrájená jablka s mletým masem, játry a šalvějí, dochutíme pepřem, přidáme trochu cukru a mírně osolíme
4. Jablka naplníme připravenou směsí, vyskládáme je na máslem vymazanou nákypovou formu, podlijeme bílým vínem a poklademe zbylým máslem
5. V troubě vyhřáté na 200 °C pokrm zapékáme asi 30 minut.
Takto připravená jablka podáváme například s bagetou nebo celozrnným tmavým chlebem.