REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní špenátová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte tuto jarní špenátovou polévku, která se hodí nejen o velikonočním zeleném čtvrtku, ale bude chutnat i při jich příležitostech.


Ingredience:
800 gčerstvého špenátu nebo 500 g mraženého
500 mlzeleninového vývaru
250 mlmléka nebo smetany na vaření
3 lžícemásla
1 ksmenší cibule
špetka muškátového oříšku
pepř
sůl

Postup:
  1. Jestliže jste zvolili čerstvý špenát, pořádně ho propláchněte a omyjte vodou, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny, nechte ho okapat
  2. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte cibulku dozlatova, přidejte okapaný špenát nebo špenát mražený a míchejte
  3. Po cca dvou minutách přidejte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku, dochuťte solí a pepřem
  4. Přiveďte polévku k varu a vařte na mírném plameni 10–15 minut
  5. Při servírování ji můžete podávat s pečivem nebo osmaženými kostkami chleba.
Doporučení:

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: Ke špenátové polévce bych doporučil bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem. Z odrůd bych doporučil Veltlínské zelené ze slovácké podoblasti, Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau z Čech, z ročníků pak 2017 nebo 2016 v kvalitě od jakostního vína po pozdní sběr.

Recept k článku: Zelený čtvrtek ve znamení špenátové polévky a vína

Poznámka:

Věděli jste, že špenát je velmi stará rostlina původem z Persie a k nám se dostal přes Arábii a poté přes Španělsko? Špenát je bohatým zdrojem draslíku, železa, betakarotenu, ale také luteinu a mnoho jiných vitaminů, stopových prvků a antioxidantů.

Zdroj fotografií Shutterstock a Vinařský fond

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy