REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní špenátová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte tuto jarní špenátovou polévku, která se hodí nejen o velikonočním zeleném čtvrtku, ale bude chutnat i při jich příležitostech.


Ingredience:
800 gčerstvého špenátu nebo 500 g mraženého
500 mlzeleninového vývaru
250 mlmléka nebo smetany na vaření
3 lžícemásla
1 ksmenší cibule
špetka muškátového oříšku
pepř
sůl

Postup:
  1. Jestliže jste zvolili čerstvý špenát, pořádně ho propláchněte a omyjte vodou, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny, nechte ho okapat
  2. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte cibulku dozlatova, přidejte okapaný špenát nebo špenát mražený a míchejte
  3. Po cca dvou minutách přidejte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku, dochuťte solí a pepřem
  4. Přiveďte polévku k varu a vařte na mírném plameni 10–15 minut
  5. Při servírování ji můžete podávat s pečivem nebo osmaženými kostkami chleba.
Doporučení:

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: Ke špenátové polévce bych doporučil bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem. Z odrůd bych doporučil Veltlínské zelené ze slovácké podoblasti, Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau z Čech, z ročníků pak 2017 nebo 2016 v kvalitě od jakostního vína po pozdní sběr.

Recept k článku: Zelený čtvrtek ve znamení špenátové polévky a vína

Poznámka:

Věděli jste, že špenát je velmi stará rostlina původem z Persie a k nám se dostal přes Arábii a poté přes Španělsko? Špenát je bohatým zdrojem draslíku, železa, betakarotenu, ale také luteinu a mnoho jiných vitaminů, stopových prvků a antioxidantů.

Zdroj fotografií Shutterstock a Vinařský fond

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy