REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelený čtvrtek ve znamení špenátové polévky a vína

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelený čtvrtek nedostal svůj název nadarmo. V tento den se dle tradic jedly zelené polévky. Vyzkoušejte jarní špenátovou polévku, ke které se báječně hodí stylové Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.


Pravděpodobně víte, že o tomto dni byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba do pokrmů přidávat čerstvé bylinky či mladé kopřivy. To vše dle tradice právě proto, abyste byli po celý rok zdraví. Možná jste ale nevěděli, že o zeleném čtvrtku nemáte nic půjčovat a taky byste se neměli s nikým hádat. Za odměnu se vám pak budou po celý rok hádky vyhýbat a cestu si k vám naopak najdou peníze. Pokud máte na zahrádce stromy rodící ovoce, zatřeste s nimi a budete ho mít letos více. Pojďme se podívat, jak připravit jarní špenátovou polévku.

 

Jarní špenátová polévka

Co budeme potřebovat:

  • 800 g čerstvého špenátu nebo 500 g mraženého
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml mléka nebo smetany na vaření
  • 3 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Jestliže jste zvolili čerstvý špenát, pořádně ho propláchněte a omyjte vodou, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho okapat. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte okapaný špenát nebo špenát mražený a míchejte. Po cca dvou minutách přidejte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte polévku k varu a vařte na mírném plameni 10–15 minut. Při servírování ji můžete podávat s pečivem nebo osmaženými kostkami chleba.

Věděli jste, že špenát je velmi stará rostlina původem z Persie a k nám se dostal přes Arábii a poté přes Španělsko? Špenát je bohatým zdrojem draslíku, železa, betakarotenu, ale také luteinu a mnoho jiných vitaminů, stopových prvků a antioxidantů.

 

 

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze

Ke špenátové polévce bych doporučil bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem. Z odrůd bych doporučil Veltlínské zelené ze slovácké podoblasti, Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau z Čech, z ročníků pak 2017 nebo 2016 v kvalitě od jakostního vína po pozdní sběr.

Vybírejte vína ze Salonu vín:

Veltlínské zelené pozdní sběr 2015 – Zámecké vinařství Bzenec s.r.o.
Neuburské 2016, výběr z hroznů – vinařství Mikrosvín Mikulov a. s.

 

Zdroj fotografií: Shutterstock a Vinařský fond

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy