Polévka zelené barvy vonící po použitých bylinkách a koření, ozdobená natvrdo uvařenými vejci.
Ingredience:
700 ml | zeleninového vývaru |
150 ml | bílého vína |
150 ml | smetany |
150 g | brambor |
2-4 hrsti | směsi bylinek (bazalka, řeřicha, stragon, kerblík ...) |
2 lžíce | oleje |
1 ks | větší cibule |
špetka nastrouhaného muškátového oříšku | |
sůl dle chuti | |
vejce uvařená na tvrdo na ozdobu |
Postup:
1. V hrnci na rozpáleném oleji zprudka orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a brambory, opečené ingredience zalijeme vínem, vše povaříme cca 10-15 minut
2. Základ polévky sundáme ze zdroje tepla, do mírně prochladlého základu přidáme nadrobno nasekané bylinky a vše rozmixujeme tyčovým mixérem
3. Přidáme smetanu a nastrouhaný oříšek, podle chuti polévku osolíme a vše ještě pár minut necháme na mírném zdroji tepla prohřát
4. Jednotlivé porce na talíři zdobíme půlkami nebo osminkami natvrdo uvařených vajíček.
Kdo má rád, může si svou polévku dochutit i lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu.