REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Janovské rizoto s mořskými plody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto rizoto se připravuje odlišně od italských rizot, podobně jako v Česku nejprve uvaříme rýži a tu smícháme s hotovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
350 grýže arborio
250 gsměsi mořských plodů (například garnátů, mušlí, škeblí, olihní ...)
50 gstrouhaného sýra (pecorina nebo parmezánu)
50 gmásla
1,2 lhorkého rybího nebo kuřecího vývaru
2 ksstroužky česneku
2 lžícenasekaného čerstvého oregana
snítky oregana na ozdobu
voda
sůl

Postup:

1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme do něho propláchnutou a dobře okapanou rýži, vaříme asi 12 minut, nebo dokud rýže nezměkne, občas ji zamícháme
2. Uvařenou rýži zcedíme a trochu vývaru si necháme stranou na později
3. V pánvi na rozehřátém másle orestujeme na plátky pokrájený česnek, přidáme syrové plody moře a restujeme zprudka dalších 5 minut (předvařené plody opékáme jen 2-3 minuty!)
4. Do směsi na pánvi přimícháme nasekané oregano, pak rýži, za občasného míchání provařujeme 2-3 minuty, až bude rýže horká (pokud by se směs lepila, přilijeme trochu vývaru z rýže)
5. V této fázi přimícháme do směsi nastrouhaný sýr a dobře promícháme
6. Rizoto přendáme do misek a ihned ho podáváme ozdobené snítky oregana.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy