Toto rizoto se připravuje odlišně od italských rizot, podobně jako v Česku nejprve uvaříme rýži a tu smícháme s hotovou omáčkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
350 g | rýže arborio |
250 g | směsi mořských plodů (například garnátů, mušlí, škeblí, olihní ...) |
50 g | strouhaného sýra (pecorina nebo parmezánu) |
50 g | másla |
1,2 l | horkého rybího nebo kuřecího vývaru |
2 ks | stroužky česneku |
2 lžíce | nasekaného čerstvého oregana |
snítky oregana na ozdobu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme do něho propláchnutou a dobře okapanou rýži, vaříme asi 12 minut, nebo dokud rýže nezměkne, občas ji zamícháme
2. Uvařenou rýži zcedíme a trochu vývaru si necháme stranou na později
3. V pánvi na rozehřátém másle orestujeme na plátky pokrájený česnek, přidáme syrové plody moře a restujeme zprudka dalších 5 minut (předvařené plody opékáme jen 2-3 minuty!)
4. Do směsi na pánvi přimícháme nasekané oregano, pak rýži, za občasného míchání provařujeme 2-3 minuty, až bude rýže horká (pokud by se směs lepila, přilijeme trochu vývaru z rýže)
5. V této fázi přimícháme do směsi nastrouhaný sýr a dobře promícháme
6. Rizoto přendáme do misek a ihned ho podáváme ozdobené snítky oregana.