REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Janovské rizoto s mořskými plody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto rizoto se připravuje odlišně od italských rizot, podobně jako v Česku nejprve uvaříme rýži a tu smícháme s hotovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
350 grýže arborio
250 gsměsi mořských plodů (například garnátů, mušlí, škeblí, olihní ...)
50 gstrouhaného sýra (pecorina nebo parmezánu)
50 gmásla
1,2 lhorkého rybího nebo kuřecího vývaru
2 ksstroužky česneku
2 lžícenasekaného čerstvého oregana
snítky oregana na ozdobu
voda
sůl

Postup:

1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vývar, přidáme do něho propláchnutou a dobře okapanou rýži, vaříme asi 12 minut, nebo dokud rýže nezměkne, občas ji zamícháme
2. Uvařenou rýži zcedíme a trochu vývaru si necháme stranou na později
3. V pánvi na rozehřátém másle orestujeme na plátky pokrájený česnek, přidáme syrové plody moře a restujeme zprudka dalších 5 minut (předvařené plody opékáme jen 2-3 minuty!)
4. Do směsi na pánvi přimícháme nasekané oregano, pak rýži, za občasného míchání provařujeme 2-3 minuty, až bude rýže horká (pokud by se směs lepila, přilijeme trochu vývaru z rýže)
5. V této fázi přimícháme do směsi nastrouhaný sýr a dobře promícháme
6. Rizoto přendáme do misek a ihned ho podáváme ozdobené snítky oregana.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy