REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jambalaya

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o oblíbené kreolské (cajunské) jídlo z oblasti New Orleansu, které je obdobou španělské paelly. Vařívá se v obrovském kotli, stejně jako gumbo. Jsou to prostě takové cajunské eintopfy.


Ingredience:
400 gkuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)
350 gdlouhozrnné rýže
150 gklobásy (nejlépe pikantní uzené)
1 lžičkaolivového oleje
3 ksstroužky česneku
1-2 ksbarevné masité papriky
1 ksmenšího celeru
1 kschilli papričky
1 ksvětší cibule
kuřecí vývar
voda
sůl

Postup:

1. Rýži uvaříme doměkka; zalijeme ji vodou v poměru 1:
2 (jeden díl rýže, 2 díly vody), vodu mírně osolíme a na mírném zdroji tepla vaříme tak dlouho, až bude měkká, uvařenou rýži zcedíme a necháme důkladně okapat
2. Ve velké hluboké pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme maso nakrájené na větší kousky, opečené osolíme
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, chilli papričku zbavenou jadřince na proužky
4. Maso vytáhneme a na oleji z masa zprudka orestujeme cibuli s papričkou a rozdrceným česnekem
5. Do pánve dále přidáme na kostičky nakrájený celer a na kolečka nakrájenou klobásu, vrátíme zpět kousky opečeného masa, obsah pánve mírně podlijeme vývarem a pokrm chvíli povaříme
6. Nakonec do směsi zamícháme uvařenou a důkladně okapanou rýži, jambalayu zamícháme, dle chuti osolíme a můžeme servírovat.

Doporučení:

V některých receptech se rýže přidává do pokrmu k zelenině (v tomto receptu v bodě 5) a vaří se tak dlouho, až změkne spolu s ostatními ingrediencemi, tedy asi 20 minut. Původní recepty však uvádějí postup ze samostatně uvařenou rýží.Jambalaya, stejně jako španělská paella se připravuje v mnoha variantách a obměnách, například kuřecí maso se v některých receptech nahrazuje plody moře.

Poznámka:

Celer lze nahradit dužnatou zeleninou, jako je dýně, cuketa, lilek … Oblíbená jsou i rajčata.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy