Jde o oblíbené kreolské (cajunské) jídlo z oblasti New Orleansu, které je obdobou španělské paelly. Vařívá se v obrovském kotli, stejně jako gumbo. Jsou to prostě takové cajunské eintopfy.
Ingredience:
400 g | kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky) |
350 g | dlouhozrnné rýže |
150 g | klobásy (nejlépe pikantní uzené) |
1 lžička | olivového oleje |
3 ks | stroužky česneku |
1-2 ks | barevné masité papriky |
1 ks | menšího celeru |
1 ks | chilli papričky |
1 ks | větší cibule |
kuřecí vývar | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Rýži uvaříme doměkka; zalijeme ji vodou v poměru 1:
2 (jeden díl rýže, 2 díly vody), vodu mírně osolíme a na mírném zdroji tepla vaříme tak dlouho, až bude měkká, uvařenou rýži zcedíme a necháme důkladně okapat
2. Ve velké hluboké pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme maso nakrájené na větší kousky, opečené osolíme
3. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, chilli papričku zbavenou jadřince na proužky
4. Maso vytáhneme a na oleji z masa zprudka orestujeme cibuli s papričkou a rozdrceným česnekem
5. Do pánve dále přidáme na kostičky nakrájený celer a na kolečka nakrájenou klobásu, vrátíme zpět kousky opečeného masa, obsah pánve mírně podlijeme vývarem a pokrm chvíli povaříme
6. Nakonec do směsi zamícháme uvařenou a důkladně okapanou rýži, jambalayu zamícháme, dle chuti osolíme a můžeme servírovat.
V některých receptech se rýže přidává do pokrmu k zelenině (v tomto receptu v bodě 5) a vaří se tak dlouho, až změkne spolu s ostatními ingrediencemi, tedy asi 20 minut. Původní recepty však uvádějí postup ze samostatně uvařenou rýží.Jambalaya, stejně jako španělská paella se připravuje v mnoha variantách a obměnách, například kuřecí maso se v některých receptech nahrazuje plody moře.
Poznámka:Celer lze nahradit dužnatou zeleninou, jako je dýně, cuketa, lilek … Oblíbená jsou i rajčata.