V domácích podmínkách vyrobený džem z jahod, na plátky nakrájených mandarinek, cukru a pektinu.
Ingredience:
1 kg | cukru krystal |
700 g | jahod |
20 g | pektinu |
4 ks | chemicky neošetřených mandarinek |
Postup:
1. V horké vodě omyté a okapané mandarinky nakrájíme (neoloupané!) na tenké plátky
2. K nakrájeným mandarinkám přisypeme 500 g cukru, necháme přes noc prosladit
3. Očištěné, pod tekoucí vodou omyté jahody nakrájíme, přidáme pektin a za stálého míchání uvedeme do varu
4. K jahodám přidáme zbytek cukru a plátky mandarinek a puštěnou šťávu, opět uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut
5. Hotový, ještě horký džem naplníme do sklenic a ihned je důkladně uzavřeme.
U džemů a marmelád kombinujeme směsi ovoce sladké s kyselým tak půl na půl. Také rozhoduje množství pektinů (látka způsobující rosolovatění) v daném druhu ovoce (je dobré kombinovat ovoce z různými obsahy pektinů).Ovoce bohaté na pektiny: brusinky, jablka, angrešt, rybíz, kdoule….Ovoce chudé na pektiny: jahody, meruňky, maliny, broskve, višně, třešně……
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.