Výtečný domácí džem připravený z více druhů ovoce.
Ingredience:
500 g | zralých tvrdých jahod |
500 g | angreštového protlaku |
700 g | krystalového cukru |
voda | |
zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
1. Nejprve si připravíme angreštový protlak; očištěné angrešty rozvaříme ve vodě, pak je prolisujeme přes síto, nebo přímo v lisu na ovoce, pokud bude protlak řídký, dál jej provaříme do potřebné hustoty, pak jej odvážíme
2. Do protlaku přidáme asi třetinu výše předepsaného množství cukru, promícháme, přidáme oprané a očištěné jahody a vše asi 10 minut vaříme
3. V této fázi přípravy přidáme zbytek cukru a hmotu ještě chvíli povaříme, když kapka džemu, kterou kápneme na studený talířek rosoluje, plníme směs do sklenic a důkladně uzavřeme víčky, v opačném případě vše ještě chvíli povaříme a kontrolu s talířek zopakujeme
4. Džem sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.