Povařené jahody smíchané s cukrem a případně s konzervačním přípravkem, povařené.
Ingredience:
1 kg | jahod |
800 g | cukru krystal |
zavařovací sklenice |
Postup:
1. Jahody opláchneme, odstraníme stopky se zbytkem okvětí, vložíme do kameninového nebo smaltového hrnce a pomalu, za stálého míchání vaříme
2. Když se odpaří část tekutiny, postupně přisypáme cukr a dále opatrně mícháme (během přípravy se nemá přerušit var!)
3. Po přidání celého množství cukru vaříme ještě asi 5 minut, pak horký džem přelijeme do sklenic
4. Sklenice dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
Pro větší trvanlivost můžeme do džemu přidat nějaký konzervační přípravek. Ten aplikujeme dle návodu na obalu.
Poznámka:Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.