V cukru naložené jahody, povařené, dochucené citronovou šťávou, pak promixované, nakonec zavařené ve sklenicích.
Ingredience:
1 kg | jahod |
500 g | krystalového cukru |
citron | |
dobře uzaviratelné skleničky na zavařování |
Postup:
1. Jahody omyjeme v sítku, zbavíme zelených lístků a necháme řádně okapat, podle velikosti je přepůlíme nebo rozčtvrtíme, vložíme do hrnce a zasypeme cukrem … na kilo jahod půl kg cukru
2. Necháme 2 až 3 hodiny v chladu, promícháme
3. Poté vaříme zprudka, až se obsah svaří na cca polovinu, během vaření sbíráme pěnu
4. Pak přidáme vymačkanou citronovou šťávu a vaříme do zhoustnutí
5. Nakonec tyčovým mixérem promixujeme, kdo chce větší kousky, jenom sem tam mixne
6. Nalijeme do vyvařených sklenic (já je dala do trouby na 120 °C na 15 min i s víčky), poté ihned zavíčkujeme obrátíme vzhůru dnem, po cca 10 min dáme tak, jak mají být, a uložíme do špajzu, třeba :).
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová