Piškotový korpus naplněný jahodovo-pudinkovým krémem, ozdobený jahodami a želé.
Ingredience:
Na piškotový korpus: | |
250 g | polohrubé mouky (50 g polohrubé mouky na 1 ks vejce) |
200 g | cukru (na jedno vajíčko 40 g cukru) |
5-6 lžic | horké vody |
1 sáček | prášku do pečiva |
5 ks | vajec |
Na náplň: | |
400 ml | zakysané smetany |
1 sáček | pudinku bez vaření (Dr.Oetker bez vaření Créme Olé) |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 kelímek | šlehačky na šlehání |
jahodové pyré ze 150-200 g čerstvých jahod | |
Ostatní: | |
1 balení | želatiny |
voda |
Postup:
1. Jemně naklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky rozšleháme s horkou vodou, potom postupně přidáváme dvě třetiny cukru a našleháme do husté pěny
3. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta
4. Do žloutkové pěny přidáváme střídavě po částech tuhý sníh a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva
5. Ihned po dokončení těsta je nutné dát péci!
6. Piškotové těsto pečeme stejnoměrně, při střední teplotě cca 170 °C, těsto tak pomalu nabývá a nepopraská
7. Piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo
8. Piškot rozkrojíme podélně na dvě části, spodní část potřeme hojně připraveným krémem a pokladem kousky jahod, pak přiklopíme druhým piškotem, opět hojně potřeme krémem a poklademe jahodami
9. Ozdobený dort nakonec přelijeme rozpuštěnou želatinou a necháme v lednici nejlépe přes noc ztuhnout a vychladit.
Příprava pudinkového krému:
1. Zakysanou smetanu dáme do nádoby, která dobře těsní, spolu s pudinkem a jahodovým pyré, nic nemícháme, jen nádobu dobře uzavřeme a několikrát zatřeseme, jak dlouho je třeba třást pocítíme velmi rychle, protože tekutý obsah se změní na krémový a třepání tak půjde mnohem hůř
2. Smetanu ke šlehání vyšleháme se ztužovačem a cukrem, postupujeme dle návodu na obalu
3. Vyšlehanou šlehačku nakonec opatrně zamícháme do pudinkového krému.