REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový dort s ovocnou pudinkovou polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený piškotový korpus potřený smetanovou náplní, obložený kompotovanými jahodami, nakonec přelitý uvařeným, mírně prochladlým pudinkem připraveným ze dvou uvařených pudinků a šťávy z jahodového kompotu, dost nakonec ozdobený šlehačkou a ovocem.


Ingredience:
Na piškotový korpus:
150 ghladké mouky
140 gcukru krupice
2 lžíceoleje
4 ksvětší vejce
Na náplň:
2 kelímkyzaskysané smetany
250 mlsmetany ke šlehání
2-4 lžícecukru (dejte podle chuti)
2 kskonzervy jahod
Na pudinkovou polevu:
2 sáčkyvanilkové pudinky
1-2 lžícecukru
šťáva z jahod + mrazený jahodový protlak nebo jahodový džus
Ostatní:
dortová forma, pečící papír, šlehačka se stužovačem, jahody na ozdobu

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, žloutky z cukrem pak vyšleháme do pěny
2. Vyšleháme tuhý sníh z bílků
3. Do žloutkové pěny postupně zamícháme olej, pak mouku, nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků
4. Hmotu přendáme do dortového korpusu vyloženého ze spodu papírem na pečení, upečeme ho v troubě vyhřáté na 180 °C, pečeme asi 15 minut, záleží na troubě, co používáte
5. Připravíme si náplň; ušleháme šlehačku, do které pak lehce vmícháme zakysanou smetanu, osladíme
6. Připravíme si pudink; aby jsme získali potřebných 750 ml šťávy, doplníme tu jahodovou z obou plechovek jahodovým protlakem nebo jahodovým džusem, přidáme oba sáčky pudinku a uvaříme hustý pudink, kdo nezná, postupuje podle návodu na obalu
7. Na zcela vychladlý korpus natřeme smetanový krém, dort pak poklademe jahodami, nakonec povrch dortu přelijeme mírně prochladlým pudinkem
8. Necháme přes noc zchládnout a vytuhnout v lednici
9. Dort před podáváním ozdobíme šlehačkou doplněnou stužovačem a nejlépe čerstvými jahodami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy