REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablkový rosol

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký rosol vhodný jako příloha k pečeným, uzeným či dušeným masům, k sýrům …


Ingredience:
2 kgjablek (zralých, i klidně mírně nezralkých)
2 kshvězdičky badyánu
1 kstobolky kardamomu
kůra a šťáva z 1 ks citrónu
kůra a šťáva z 1 ks limetky
krupicový cukr (podle množství vykapané šťávy)
voda dle potřeby

Postup:

1. Z citrónu a limetky tence oloupeme kůru, jablka zbavíme jadřinců a dužinu nakrájíme nahrubo 2. Jablka dáme do hrnce, přilijeme šťávu z citrusů, zalijeme vodou tak, aby byla jablka potopená, pozvolna, bez míchání, vaříme ovoce doměkka, což bude trvat cca 15–
20 minut
3. Jablka i se výluhem nalijeme na plátýnko upevněné nad čistým hrncem a nechte 2–
3 hodiny překapat, pokud bude šťáva kalná, nalijte ji znovu nahoru a proces opakujeme
4. Na každých 500 ml odkapané šťávy odměříme 200 g cukru, promícháme, přidáme kůru z limetky a citrónu, koření a zprudka vše povaříme tak 30 minut, nebo tak dlouho, až se kapka ukápnutá na studený talířek nebude roztékat, během varu sbíráme pěnu
5. Ještě horký rosol nalijeme do menších nahřátých zavařovacích sklenic, necháme vychladnout, pak sklenice uzavřeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy