Nepečený moučník z BeBe sušenek a náplně z povařených jablek ochucených cukrem, skořicí, rumem a citronovou šťávou, nastavených vanilkovým pudinkem, dezert nakonec ještě ozdobený šlehačkou.
Ingredience:
3 balíčky | libovolných BeBe sušenek (zde kakaové a jemné) |
1 kg | oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek |
150 g | krupicového cukru |
500 ml | vody + 6 lžic (na rozmíchání pudinku) |
2 sáčky | vanilkové pudinkové prášky (Dr.Oetker) |
2 kelímky | lehačkové smetany 33 % |
1 lžička | mleté skořice |
1 panák | rumu |
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu |
Postup:
1. Dno pekáčku (30 x 20 cm) vyskládáme v jedné vrstvě sušenkami
2. Do dostatečně velkého hrnce dáme nastrouhaná jablka, přidáme 500 ml vody a vaříme cca 5 minut
3. Pudinkové prášky rozmícháme spolu s 6 lžicemi vody a nalejeme k podušeným jablkům, přidáme cukr a skořici a vaříme do zhoustnutí cca 8 minut, pak přidáme citronovou šťávu a rum
4. Polovinu jablečné hmoty (klidně horkou) rozetřeme na sušenky
5. Na jablka zase naskládáme bebečka a pak zbytek jablek, nahoru opět sušenky, můžeme pokropit rumíkem a necháme zcela vychladnout
6. Šlehačku vyšleháme do tuha (kdo chce, může dát ztužovač nebo cukr dle chuti), na chladný moučník natřeme šlehačku a můžeme mlsat.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová