REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečná crostata servírovaná s ricottovým nebo mascarponovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte skvělý italský koláč plněný jablečnou nádivkou, ozdobený mřížkami z těsta. Podobá se našemu klasickému mřížkovému koláči, ovšem tento je ještě servírovaný se skvělým ricottovým nebo mascarponovým krémem.


Ingredience:
400 ghladké mouky
100 gcukru krupice
100 gmásla
2 ksvelká vejce
1 lžícevody
1 lžičkavanilkového extraktu nebo přímo dřeň z jedné vanilky
1 sáčekkypřící prášek
špetka soli
Na náplň:
3-4 ksstředně velká jablka
80 gcukru
voda dle potřeby
Ostatní:
forma na koláč popřípadě dortová forma
1 ksvaječný žloutek na potření koláče
200 griscotty nebo mascarpone
1 sáčekvanilkový cukr
smetana dle potřeby
tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání hotové crostaty

Postup:
  1. Z mouky, cukru (použijeme 100 g), studeného másla nakrájeného na kostičky, 2 ks vajec, prášku do pečiva, vanilky, soli a vody vypracujeme těsto které necháme nejméně 30 minut odpočinout v sáčku v lednici
  2. Připravíme si jablka; jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme stopek a jadřinců, nakrájíme na plátky, ve vhodném hrnci je podlijeme vodou, přidáme zbylý cukr, chvíli povaříme, až jablka změknou
  3. Tukem vymazanou a moukou vysypanou formu vyložíme větším dílem těsta, zbytek těsta použijeme na mřížku a to tak, že těsto rozválíme, nakrájíme na proužky
  4. Korpus ve formě naplníme povařenými jablky, z proužků těsta na koláči vytvoříme ozdobnou mřížku, potřeme ji rozšlehaným žloutkem
  5. Pečeme v trouby vyhřáté na 180 °C 30-35 minut, po upečení a vychladnutí ještě koláč hojně posypeme moučkovým cukrem
  6. Ricottu nebo mascarpone rozšleháme spolu s vanilkovým cukrem případně také trochou smetany na hladký krém, který pak servírujeme k nakrájenému koláči.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy