Salát z vařených brambor, rajčat, tvrdého sýru a ochucený sladkokyselou zálivkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
500 g | brambor |
80 g | tvrdého sýru (eidam) |
2 ks | rajčat |
1 ks | hlávkového salátu |
1 ks | cibule |
pažitka | |
Zálivka: | |
50 g | parmazánu |
3 lžíce | oleje |
1 lžíce | octa |
2 lžičky | hořčice |
bílý mletý pepř | |
pažitka | |
sůl |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, scedíme je, ještě horké oloupeme a vychladlé nakrájíme na kostičky
2. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky
3. Rozmícháme hořčici, ocet, sůl, mletý pepř, po kapkách zašleháme olej a připravíme si tak zálivku, do které na jemno nastrouháme parmazán a promícháme
4. Zálivkou zalijeme nakrájené brambory a zlehka promícháme
5. Mísu vyložíme opláchnutými a okapanými listy salátu, na ně rozložíme brambory promíchané se zálivkou, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, rajčaty , nasekanou pažitkou a na nudličky nastrouhaným tvrdým sýrem.
Salát můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu ke grilovanému kuřeti.
Poznámka:Na salát se nejlépe hodí lojovité (masité) brambory, které se nerozvaří.