REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italské houbové rizoto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rizoto připravené z rýže Arborio, čerstvých hub a dalších ingrediencí.


Ingredience:
400 gčerstvých, na plátky nakrájených hub
370 grýže Arborio
60 gzakysané smetany
25 gmásla
125 mlsuchého bílého vína
1 kskostky kuřecího bujónu
1 ksvětší cibule
1 ksvětší stroužek česneku
2 lžíceolivového oleje
hrst petrželka
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijeme 750 ml vody a přivedeme ji k varu
2. Do vařící vody hodíme kostku kuřecího bujónu a necháme, na mírném plameni, vařit
3. V druhém hrnci rozpustíme lžíci másla, přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a utřený česnek
4. Jakmile nám cibule zesklovatí, přisypeme rýži a necháme minutu, za stálého míchání, opékat, pak přilijeme víno a 2 minuty necháme vše provařit, aby se alkohol vypařil
5. Pod hrncem s rýží snížíme teplotu zdroje a přidáme jednu naběračku vývaru z druhého hrnce, mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže
6. Naběračku po naběračce postup opakujeme, dokud nespotřebujeme téměř všechen vývar a rýže nezměkne, stále musíme rýži míchat
7. V pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje, přidáme houby nakrájené na plátky a necháme je 4-5 minut dusit, dokud nezměknou
8. Houby osolíme, dochutíme pepřem a pak přidáme k rýži i s poslední naběračkou vývaru, mícháme a necháme několik minut rizoto prohřát
9. Do hotového rizota přilijeme zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky nasekané na jemno
10. Porce rizota zdobíme zbytkem nasekané čerstvé petrželky.

Poznámka:

Rýže Arborio: Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu a to proto, že velmi hojně vstřebává vodu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy