REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italské houbové rizoto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rizoto připravené z rýže Arborio, čerstvých hub a dalších ingrediencí.


Ingredience:
400 gčerstvých, na plátky nakrájených hub
370 grýže Arborio
60 gzakysané smetany
25 gmásla
125 mlsuchého bílého vína
1 kskostky kuřecího bujónu
1 ksvětší cibule
1 ksvětší stroužek česneku
2 lžíceolivového oleje
hrst petrželka
mletý černý pepř
voda
sůl

Postup:

1. Do hrnce nalijeme 750 ml vody a přivedeme ji k varu
2. Do vařící vody hodíme kostku kuřecího bujónu a necháme, na mírném plameni, vařit
3. V druhém hrnci rozpustíme lžíci másla, přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a utřený česnek
4. Jakmile nám cibule zesklovatí, přisypeme rýži a necháme minutu, za stálého míchání, opékat, pak přilijeme víno a 2 minuty necháme vše provařit, aby se alkohol vypařil
5. Pod hrncem s rýží snížíme teplotu zdroje a přidáme jednu naběračku vývaru z druhého hrnce, mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže
6. Naběračku po naběračce postup opakujeme, dokud nespotřebujeme téměř všechen vývar a rýže nezměkne, stále musíme rýži míchat
7. V pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje, přidáme houby nakrájené na plátky a necháme je 4-5 minut dusit, dokud nezměknou
8. Houby osolíme, dochutíme pepřem a pak přidáme k rýži i s poslední naběračkou vývaru, mícháme a necháme několik minut rizoto prohřát
9. Do hotového rizota přilijeme zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky nasekané na jemno
10. Porce rizota zdobíme zbytkem nasekané čerstvé petrželky.

Poznámka:

Rýže Arborio: Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu a to proto, že velmi hojně vstřebává vodu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy