REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Huspenina II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma v kuchyni připravená huspenina může být stejně dobrá, jako ta vyrobená při domácí porážce.


Ingredience:
500 gvepřové plece
200-300 gvepřových kůží (nemusí být)
8 ksvepřových nožiček
1 kszadního vepřového kolena
4 kskostky bujónu (Masox)
2 kspalice česneku, prolisovaného
20 kskuliček černého pepře
15 kskuliek nového koření
5 lvody
3 lžícesoli
2 lžícemajoránky
1 lžícemleté červené papriky
1 lžícemletého černého pepře

Postup:

1. Nožičky, koleno a maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou, nožičky a koleno očistíme, dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou, musí být vše potopené, přidáme ostatní suroviny kromě vepřového plecka, které přidáme asi 1,5 hodiny před ukončením varu, vaříme na mírném zdroji tepla minimálně 6 hodin
2. Všechny tuhé části vyndáme, očistíme z nich maso, které položíme na hluboké talíře nebo do misek a zalijeme vývarem, dáme do studené místnosti vychladnout a ztuhnout
3. Nakonec hotovou huspeninu přendáme do lednice, kde ji necháme úplně ztuhnout
4. Huspeninu servírujeme obloženou na plátky nakrájenou cibulí a pokapanou octem, spolu s plátky čerstvého chleba.

Doporučení:

Nejvhodnější je huspeninu připravovat od podzimu do jara, když je zima, aby měla kde pěkně zatuhnout, do lednice huspeninu dáváme až po částečném ztuhnutí v nějaké studené místnosti.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy