REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Huspenina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na přípravu huspeniny připravované při domácí zabijačce.


Ingredience:
Poměr surovin:
55 %vařených vepřových nožiček, oušek, kolínek, kůže, ocásků
30 %kližného vývaru
15 %zeleniny (popřípadě okurky a cibule)
Koření na 10 kg huspeniny:
10 gcelého pepře
10 gcelého nového koření
5 gtymiánu
3 gbobkového listu
ocet (8 %)
sůl

Postup:

1. Kolínka, nožičky, ouška, ocásky a kůžičky stažené z hřbetního sádla očistíme, opálíme zbytky štětin, dobře opereme a vše dáme vařit
2. Po povaření vodu slijeme, kolínka, nožičky, ouška, ocásky, kůžičky znovu opereme a potom vaříme na mírném ohni úplně doměkka
3. Současně v plátěném sáčku vaříme i celé koření
4. Uvařené masné suroviny z vývaru vyjmeme, pečlivě je vykostíme a nakrájíme na 3 cm kostky
5. Vývar přecedíme, dáme zpět do nádoby a uvedeme znovu do varu
6. Do vařícího vývaru přidáme krájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), ocet, sůl a nakrájené vykostěné masné suroviny
7. Po provaření přidáme krájené kyselé okurky a nakrájenou syrovou cibuli
8. Když přejde var, hotovou huspeninu rozlijeme do vhodných nádob a necháme vychladnout.

Doporučení:

Hotovou huspeninou můžeme také plnit sklenice nebo plechovky a sterilovat. Ke konzervování je správné plnit do sklenic nebo plechovek větší podíl masitých surovin, méně aspiku. Aspik ale musíme připravit tužší, protože sterilací poněkud zřídne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy