Husí stehna pečená doměkka se zázvorem, bylinkami a hruškovicí, šťáva povařená s pečenými kaštany.
Ingredience:
4 ks | husích stehen |
4 ks | půlek hrušek + trochu kompotové šťávy |
2 ks | snítky rozmarýnu |
1 ks | snítky tymiánu |
50 cl | hruškovice |
500 g | jedlých kaštanů |
4 lžíce | brusinek |
2 lžičky | maizeny |
citronová šťáva | |
mletý zázvor | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Kaštany nařízneme a pečeme v předehřáté troubě, dokud nezačnou praskat nebo je vaříme ve vodě doměkka cca 20 minut a ještě horké oloupeme i z vnitřní plstnané slupky
2. Očištěná husí stehna osolíme, posypeme strouhaným zázvorem, v pekáčku osmahneme po obou stranách na rozehřátém oleji, přidáme lístky tymiánu, snítky rozmarýnu, zastřikneme hruškovicí, podlijeme trochou vody a pečeme zakryté v troubě předehřáté na 200 °C doměkka (asi 90 minut) za občasného obracení a podle potřeby podlévání vodou, ke konci odkryjeme a dopečeme dozlatova
3. Měkká stehna vyjmeme, dáme stranou, z výpeku sebereme tuk, zalijeme škrobovou moučkou rozmíchanou v kompotové šťávě, přidáme kaštany a 2 minuty povaříme, nakonec dochutíme citronovou šťávou
4. Podáváme s kompotovou hruškou naplněnou brusinkami a bramborovou kaší.
Kůži na stehnech propícháme při pečení vidličkou, aby se tuk mohl lépe vypékat.