Stehna potřená strouhanou pomerančovou kůrou, upečená spolu s cibulí, mrkví a pomerančovou šťávou dozlatova.
Ingredience:
4 ks | husích stehen |
4 ks | pomerančů |
2 ks | mrkve |
2 ks | snítky tymiánu |
1 ks | cibule |
40 g | husího sádla |
1 lžíce | hladké mouky |
cukr podle chuti | |
drůbeží vývar | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Ze dvou dobře omytých pomerančů nastrouháme na jemno kůru a vymačkáme z nich šťávu, ze zbylých pomerančů vykrájíme filátka
2. Husí stehna očistíme, opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a vetřeme do nich strouhanou pomerančovou kůru a posypeme lístečky tymiánu
3. Vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 70 minut za občasného přelévání výpekem
4. Asi po 40 minutách pečení podlijeme stehna pomerančovou šťávou, podle potřeby i trochou vody, přidáme k nim oloupanou na měsíčky nakrájenou cibuli i očištěné na kolečka nakrájené mrkve a 10 minut před koncem pečení je potřeme osolenou vodou a při 200 °C dopečeme dozlatova
5. Pak upečená stehna vyndáme a uchováme v teple, šťávu přecedíme, přidáme sádlo, rozředíme vývarem, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše vody, povaříme 15 minut, nakonec přidáme filátka z pomeranče a dochutíme solí, pepřem i cukrem
6. Upečená stehna na talíři podlijeme šťávou a podáváme s bramborovou kaší.