V celku dozlatova upečená husa nadívaná kysaným zelím smíchaným s kostičkami jablek a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
Rozpis cca na 8 porcí: | |
1 ks | větší husy v celku (asi 3,2 kg) |
4 ks | jablka |
500 g | kysaného zelí |
2 lžíce | oleje |
1 lžička | kmínu |
1 lžička | cukru, nebo dle chuti |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou, omytou a osušenou husu na povrchu i uvnitř osolíme
2. Zcezené zelí překrájíme na menší kousky, omytá jablka zbavená jadřinců nakrájíme na kostičky
3. Zelí i s jablky vložíme do větší mísy, přilijeme olej, okořeníme pepřem a osolíme, vše důkladně promícháme
4. Husu naplníme 2/
3 nádivky, otvor zašijeme a zajistíme jehlami
5. Maso přendáme do pekáče, posypeme kmínem a podlijeme vodou, pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C zhruba 50 minut, pak pekáč vyjmeme a husu obložíme zbylým ochuceným zelím
6. Husu dopečeme doměkka, během pečení přeléváme maso výpekem a podle potřeby doléváme vodou
7. Hotovou husu naporcujeme a na talířích podléváme výpekem.
Takto připravenou husu podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.