Husa plněná nádivkou z mletého vepřového masa, pečiva, vejce, šalvěje a dalších ingrediencí, upečená dozlatova.
Ingredience:
1 ks | husy |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | instantní světlé jíšky |
pivo nebo voda na podlití | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na nádivku: | |
250 g | mletého vepřového masa |
160 g | bílého pečiva |
25 g | másla |
100 ml | světlého piva |
1 lžička | šalvěje |
1 svazeček | zelené petrželky |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme na rozehřátém másle
2. Do mísy dáme na kostičky nakrájené pečivo, zalijeme světlým pivem a necháme nasáknout, pak přidáme vejce, mleté maso, zpěněnou cibuli, šalvěj, sůl, mletý pepř, na drobno nasekanou petrželku a dobře vše promícháme
3. Očištěnou husu osolíme, opepříme, naplníme nádivkou a otvor sepneme masovou jehlou nebo zašijeme
4. Husu vložíme prsíčky dolů do pekáčku, lehce poprášíme hladkou moukou, podlijeme vodou nebo pivem, zakryjeme, dáme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 20 minut, pak teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 50 minut
5. Pak sebereme vypečené sádlo, husu obrátíme a odkrytou dopečeme doměkka za občasného přelévání šťávou a podle potřeby podlévání vodou nebo pivem (pokud je třeba, odebíráme sádlo)
6. Upečenou husu vyndáme, naporcujeme a šťávu zahustíme jíškou.
Podáváme s dušeným zelím a knedlíkem.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.