REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husarské ořechové koláčky plněné marmeládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční cukroví podle receptáře našich prababiček. Jde o mini koláčky upečené v troubě, naplněné nejlépe domácí marmeládou, nakonec posypané moučkovým cukrem, většinou servírované jako vánoční cukroví.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gpovoleného másla
100 gořechů (vlašské, lískové ...)
1 sáčekvanilkový cukr
2 ksvaječné žloutky
Na plnění:
150 gnějaké domácí pikantní marmelády
75 gcukru moučka
Ostatní:
papír na pečení
potravinářská fólie
moučkový cukr na posypání

Postup:
  1. Ořechy pomeleme na jemno
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme ořechovou moučku a vanilkový cukr, vše důkladně promícháme
  3. Do suché sypké směsi zapracujeme povolené kousky másla, vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejméně 2 hodiny, ale nejlépe až do druhého dne
  4. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení (aby se nám těsto lépe rozdělilo a pak zpracovávalo, můžeme celou várku rozdělit na čtyři stejné díly, z každého pak vyválet váleček o průměru asi 2 cm, z něj teprve odkrajovat asi 0,5 cm dlouhé kousky…)
  5. Kuličky na plechu mírně zploštíme, koncem vařečky uděláme důlky, později, po upečení, naplníme oblíbenou marmeládou
  6. V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme 8 až 10 minut
  7. Smícháme domácí pikantní marmeládu spolu s cukrem, oslazenou marmeládou naplníme důlky v prochladlých koláčcích
  8. Husarské koláčky nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy