REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husarské ořechové koláčky plněné marmeládou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční cukroví podle receptáře našich prababiček. Jde o mini koláčky upečené v troubě, naplněné nejlépe domácí marmeládou, nakonec posypané moučkovým cukrem, většinou servírované jako vánoční cukroví.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gpovoleného másla
100 gořechů (vlašské, lískové ...)
1 sáčekvanilkový cukr
2 ksvaječné žloutky
Na plnění:
150 gnějaké domácí pikantní marmelády
75 gcukru moučka
Ostatní:
papír na pečení
potravinářská fólie
moučkový cukr na posypání

Postup:
  1. Ořechy pomeleme na jemno
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme ořechovou moučku a vanilkový cukr, vše důkladně promícháme
  3. Do suché sypké směsi zapracujeme povolené kousky másla, vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici nejméně 2 hodiny, ale nejlépe až do druhého dne
  4. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení (aby se nám těsto lépe rozdělilo a pak zpracovávalo, můžeme celou várku rozdělit na čtyři stejné díly, z každého pak vyválet váleček o průměru asi 2 cm, z něj teprve odkrajovat asi 0,5 cm dlouhé kousky…)
  5. Kuličky na plechu mírně zploštíme, koncem vařečky uděláme důlky, později, po upečení, naplníme oblíbenou marmeládou
  6. V troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme 8 až 10 minut
  7. Smícháme domácí pikantní marmeládu spolu s cukrem, oslazenou marmeládou naplníme důlky v prochladlých koláčcích
  8. Husarské koláčky nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy