Pečené cukroví z mouky, cukru, pomazánkového másla a dalších ingrediencí, slepované džemem, posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
200 g | pomazánkového másla bez příchutě |
2 lžíce | mléka |
160 g | moučkového cukru |
4 ks | žloutků |
1 ks | kypřicího prášku do pečiva |
strouhaná kůra z 1/2 citronu | |
šťáva z 1/2 citronu | |
Na dohotovení:: | |
200 g | rybízového džemu |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Na vál prosijeme hladkou mouku s kypřicím práškem a moučkovým cukrem, přidáme pomazánkové máslo, žloutky, mléko, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vše promícháme a vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet
2. Odleželé těsto rozválíme na plát silný 3 mm, vypichovací formičkou vykrájíme hvězdičky, rozložíme na plech a u poloviny hvězdiček vykrojíme středy menší hvězdicovitou formičkou
3. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova (asi 20 minut), po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme je vychladnout
4. Pak plné hvězdičky potřeme rybízovým džemem, slepíme je vykrojenými hvězdičkami a posypeme moučkovým cukrem.