Základní recept na drůbeží pečínku z husy nebo kachny.
Ingredience:
1 ks | husy nebo kachny |
voda | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Pro kuchyňské zpracování připravenou husu nebo kachnu uvnitř i na povrchu mírně osolíme a necháme v chladnu asi 3 hodiny odležet
2. Odleželou drůbež vložíme do pekáče prsy dolů, okmínujeme, mírně podlijeme vodou a zvolna pečeme přikryté druhým pekáčem, během pečení přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou
3. Zhruba v polovině pečení maso obrátíme a dopékáme odkryté
4. Měkkou, dozlatova upečenou husu nebo kačenu vyjmeme z pekáče, rozdělíme na porce, klademe na horké talíře a přeléváme tučnou šťávou.
Kůži na tučných místech, na prsou, biskupu a pod stehny během pečení několikrát propíchneme, aby se sádlo lépe vypékalo. Vypečené sádlo postupně odebíráme a do šťávy seškrabujeme ze stěn pekáče přípečky.
Poznámka:Pečenou husu nebo kačenu podáváme nejčastěji s bramborovými, chlupatými nebo houskovými knedlíky, nebo po moravském způsobu s lokšemi (plackami z vařených brambor). Druhou přílohou bývá bílé nebo červené dušené zelí nebo dušené kysané zelí.