Husa upečená spolu s jablky a brusinkami doměkka.
Ingredience:
2000 g | husy |
1000 g | jablek |
100 g | brusinek |
2 lžíce | vody |
1 lžíce | soli |
kmín | |
voda nebo vývar |
Postup:
1. Očištěnou vykuchanou husu důkladně omyjeme, osušíme, osolíme, okmínujeme, dáme do pekáčku a necháme ji chvilku odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupila do masa
2. Pak husu podlijeme mírně vodou nebo vývarem, přiklopíme, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 60 minut za občasného přelévání výpekem
3. Očištěná jablka zbavíme jádřince, nakrájíme na čtvrtiny, přidáme společně s brusinkami do pekáčku, husu propícháme vidličkou, aby se vypeklo sádlo, podle potřeby podlijeme trochou vody, dál pečeme doměkka a před koncem pečení husu odkryjeme a dopečeme dozlatova
4. Měkkou husu s částí jablek z pekáčku vyndáme, naporcujeme a uchováme v teple, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem a necháme 10 minut provařit
5. Z připravené šťávy, ve které jsou kusy jablek a brusinek, sebereme přebytečný tuk
6. Porce husy na talířích podlijeme šťávou, obložíme pečenými jablky a podáváme s houskovými knedlíky.