REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husa na česneku a hořčici

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečená husička je vždy dobrý nápad na chutný oběd. Tento recept je na husu upečenou i s ochucenými droby, na talíři přelitými omáčkou z portského vína.


Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí:
1 ksvětší husy včetně vnitřností (žaludku, křídel, srdce, krku)
2-3 ksstroužky česneku
3 lžícedijonské hořčice
2 lžícečerstvě vylisované citonové šťávy
mletý pepř
voda
sůl
Na ochucení drobů:
0,5 lkuřecího vývaru
3 lžícebalzamikového octa
3 snítkyčerstvé petrželky
1 ksmenší cibule
1 ksmrkve
Na omáčku:
1/2 šálkuportského vína
1/3 hrnkuhladké mouky
2 lžíceportského zvlášť

Postup:

1. Očištěnou, omytou husu propícháme na místech, kde se drží nejvíce tuku (na stehnech a spodních prsou), maso z venku i zevnitř osolíme a okořeníme pepřem a vložíme do pekáče hrudí dolů, zalijeme vodou tak, aby dosahovala do výšky poloviny palce
2. Troubu vyhřátou na 220 °C stáhneme na teplotu 180 °C a vložíme do ní připravenou husu, pečeme asi 40 minut, pravidelně odebíráme vypečený tuk a odkládáme ho stranou (k další přípravě si ponecháme 1/
4 hrnku)
3. Po čtyřiceti minutách husu otočíme a pečeme dalších 30 minut
4. Smícháme hořčici, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř a touto směsí husu potíráme dalších minimálně 50 minut, dokud se husa neupeče doměkka, hotovou přendáme na velkou mísu a uchováme v teple
5. Do hrnce s kuřecím vývarem vložíme droby, na kolečka pokrájenou mrkev, nadrobno pokrájenou cibuli, nasekanou petrželku, zakápneme balzamikovým octem a vše vaříme doměkka, po uvaření droby zcedíme
6. Odebraný tuk z husy, tak 1/
4 hrnku, vlijeme na pánev, zakápneme portským vínem a povaříme asi 5 minut, pak přisypeme mouku a šleháme do chvíle, než začne jíška hnědnout, v závěru přidáme 2 lžíce portského a pánev sundáme ze zdroje tepla
7. Na talířích servírujeme porce husy spolu s částí drobů, které přelijeme omáčkou z portského vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy