REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husa na česneku a hořčici

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečená husička je vždy dobrý nápad na chutný oběd. Tento recept je na husu upečenou i s ochucenými droby, na talíři přelitými omáčkou z portského vína.


Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí:
1 ksvětší husy včetně vnitřností (žaludku, křídel, srdce, krku)
2-3 ksstroužky česneku
3 lžícedijonské hořčice
2 lžícečerstvě vylisované citonové šťávy
mletý pepř
voda
sůl
Na ochucení drobů:
0,5 lkuřecího vývaru
3 lžícebalzamikového octa
3 snítkyčerstvé petrželky
1 ksmenší cibule
1 ksmrkve
Na omáčku:
1/2 šálkuportského vína
1/3 hrnkuhladké mouky
2 lžíceportského zvlášť

Postup:

1. Očištěnou, omytou husu propícháme na místech, kde se drží nejvíce tuku (na stehnech a spodních prsou), maso z venku i zevnitř osolíme a okořeníme pepřem a vložíme do pekáče hrudí dolů, zalijeme vodou tak, aby dosahovala do výšky poloviny palce
2. Troubu vyhřátou na 220 °C stáhneme na teplotu 180 °C a vložíme do ní připravenou husu, pečeme asi 40 minut, pravidelně odebíráme vypečený tuk a odkládáme ho stranou (k další přípravě si ponecháme 1/
4 hrnku)
3. Po čtyřiceti minutách husu otočíme a pečeme dalších 30 minut
4. Smícháme hořčici, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř a touto směsí husu potíráme dalších minimálně 50 minut, dokud se husa neupeče doměkka, hotovou přendáme na velkou mísu a uchováme v teple
5. Do hrnce s kuřecím vývarem vložíme droby, na kolečka pokrájenou mrkev, nadrobno pokrájenou cibuli, nasekanou petrželku, zakápneme balzamikovým octem a vše vaříme doměkka, po uvaření droby zcedíme
6. Odebraný tuk z husy, tak 1/
4 hrnku, vlijeme na pánev, zakápneme portským vínem a povaříme asi 5 minut, pak přisypeme mouku a šleháme do chvíle, než začne jíška hnědnout, v závěru přidáme 2 lžíce portského a pánev sundáme ze zdroje tepla
7. Na talířích servírujeme porce husy spolu s částí drobů, které přelijeme omáčkou z portského vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy