REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Humři vaření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úprava humrů vařením ve vývaru se zeleninou, aneb vaření mořských korýšů.


Ingredience:
Pro 6 osob:
3 ksživí humři po 0,5 kg
vývar se zeleninou k vaření
mořských korýšů
sůl

Postup:

1. Humry ve studené vodě dobře okartáčujeme
2. Ve větším, širším hrnci přivedeme vývar do varu, a když se prudce vaří, rychle do něho vhodíme živé humry, několik minut je povaříme, a když se stejnoměrně do červena zabarvili, zakryjeme je pokličkou a při mírnějším varu je uvaříme doměkka, to trvá asi 20 – 25 minut
3. Uvařené humry z vývaru vyjmeme a špičatým silným nožem, který zabodneme do hřbetního krunýře, je rozřízneme na dvě půlky, klepeta ukroutíme
4. Články spojující klepeta s krunýřem od trupu odsekneme, potom je rozsekneme, protože i v nich je maso
5. Jednotlivá klepeta uchopíme za špičku, opřeme kloubem o prkénko a ostrým nožem osekáme skořápku okolo klepeta nad kloubem asi do třetiny, tím obnažíme maso, které zůstane ve špičce klepeta zasunuto a lehko se dá vybrat
6. Z rozpůleného ocasu odstraníme střívko a z hlavy jakýsi malý sáček, který obsahuje často malé kaménky, morek rozpůlený v humrech ponecháme
7. Potom rozpůlené humry – a to řeznou stranou navrch – urovnáme vkusně na mísu, klepeta s obnaženým masem přiložíme na jejich původní místo a mísu ozdobíme citrónem a hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí
8. Podáváme jako teplý mezichod k slavnostnější příležitosti.

Doporučení:

Příloha: Bílé pečivo, topinky, vařené brambory, holandská nebo majonézová omáčka teplá a jemný zeleninový salát. Místo omáčky můžeme také přiložit rozpuštěné nebo do pěny ušlehané máslo.Obměna: Kolem humrů upravených na míse můžeme také vkusně rozložit máslové paštičky nebo krustádky, plněné korýším ragú, anebo jemnou dušenou zeleninu, jako artyčoky, chřest apod., dále vařená vejce na tvrdo, rozpůlená a obložená kaviárem.

Poznámka:

Vývar se zeleninou k vaření korýšů viz: Vývar se zeleninou k vaření korýšů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy