REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Humři vaření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Úprava humrů vařením ve vývaru se zeleninou, aneb vaření mořských korýšů.


Ingredience:
Pro 6 osob:
3 ksživí humři po 0,5 kg
vývar se zeleninou k vaření
mořských korýšů
sůl

Postup:

1. Humry ve studené vodě dobře okartáčujeme
2. Ve větším, širším hrnci přivedeme vývar do varu, a když se prudce vaří, rychle do něho vhodíme živé humry, několik minut je povaříme, a když se stejnoměrně do červena zabarvili, zakryjeme je pokličkou a při mírnějším varu je uvaříme doměkka, to trvá asi 20 – 25 minut
3. Uvařené humry z vývaru vyjmeme a špičatým silným nožem, který zabodneme do hřbetního krunýře, je rozřízneme na dvě půlky, klepeta ukroutíme
4. Články spojující klepeta s krunýřem od trupu odsekneme, potom je rozsekneme, protože i v nich je maso
5. Jednotlivá klepeta uchopíme za špičku, opřeme kloubem o prkénko a ostrým nožem osekáme skořápku okolo klepeta nad kloubem asi do třetiny, tím obnažíme maso, které zůstane ve špičce klepeta zasunuto a lehko se dá vybrat
6. Z rozpůleného ocasu odstraníme střívko a z hlavy jakýsi malý sáček, který obsahuje často malé kaménky, morek rozpůlený v humrech ponecháme
7. Potom rozpůlené humry – a to řeznou stranou navrch – urovnáme vkusně na mísu, klepeta s obnaženým masem přiložíme na jejich původní místo a mísu ozdobíme citrónem a hlávkovým salátem nebo zelenou petrželí
8. Podáváme jako teplý mezichod k slavnostnější příležitosti.

Doporučení:

Příloha: Bílé pečivo, topinky, vařené brambory, holandská nebo majonézová omáčka teplá a jemný zeleninový salát. Místo omáčky můžeme také přiložit rozpuštěné nebo do pěny ušlehané máslo.Obměna: Kolem humrů upravených na míse můžeme také vkusně rozložit máslové paštičky nebo krustádky, plněné korýším ragú, anebo jemnou dušenou zeleninu, jako artyčoky, chřest apod., dále vařená vejce na tvrdo, rozpůlená a obložená kaviárem.

Poznámka:

Vývar se zeleninou k vaření korýšů viz: Vývar se zeleninou k vaření korýšů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy