REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí tataráček s uzeným žloutkem, nakládanou cibulí, pivní majonézou, kmínovou drobenkou a kyselou okurčičkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept připravil Lukáš Holý, šéfkuchař pivovarské restaurace OSSEGG. Vychutnejte si ho s nějakým dobrým pivem, například s Philipp 12 OSSEGG pro které si můžete zaskočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha. Mají točené i lahvové.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
400 gvyzrálého hovězího ořechu
4 lžičkykečupu (nejlépe domácího)
2 kszauzené žloutky
1 ksna jemno nakrájená šalotka
čerstvě mletý pepř
sůl
Marinovaná cibule:
1 ksbílá cibule
lák z vody, octa, cukru a hořčičného semínka
Pivní majonéza Ossegg:
200 mlslunečnicového oleje
50 mlčerného piva Balthasar 13 OSSEGG
1 lžičkaostré hořčice
3 ksžloutky
šťáva a kůra z jednoho citronu
drcený kmín
pepř
sůl
Kmínová drobenka:
100 gmásla
80 gchlebové strouhanky
1 lžičkadrceného kmínu
K podávání:
jemně nasekaná kyselá okurčička

Postup:

Začneme přípravou jednotlivých kroků receptu, tatarský biftek z hovězího masa připravíme nakonec.

Marinovaná cibule (den předem): cibuli nakrájíme na velmi tenké plátky a potom ji necháme marinovat ve velmi výrazném láku z vody, octa, cukru a hořčičného semínka. Minimálně 24 hodin.

Uzené žloutky: syrové žloutky vložíme do nádoby, kterou pečlivě uzavřeme potravinovou fólií a udící pistolí žloutky podle chuti zaudíme.

Pivní majonéza Ossegg: tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.

Kmínová drobenka: orestujeme strouhanku a kmín, přidáme máslo a dále prohříváme. Vzniklou drobenku zbavíme přebytečného tuku na kuchyňské papírové utěrce.

Hovězí tataráček: maso vyndáme z lednice a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty potom krájíme na nudličky tenké jako sirka. Nudličky pokrájíme na malé kousky. Maso nakonec nasekáme na jemnou směs. Důležitá je rychlost zpracování, aby nám maso nezteplalo. Masovou směs promícháme vidličkou s najemno nakrájenou šalotkou, zauzenými žloutky, dochutíme kečupem, osolíme a opepříme dle chuti.

Servírování

Tvořítkem či lžící připravíme požadovaný tvar a na talíři ozdobíme najemno nasekanými kyselými okurkami, marinovanou cibulí, pivní majonézou a kmínovou drobenkou. Tatárák podáváme s opečeným chlebem na grilu nebo s topinkami osmaženými na oleji a potřených česnekem.

Doporučení:

K hovězímu tataráčku s pivní majonézou OSSEGG doporučujeme pivo Philipp 12 OSSEGG pro které si můžete zaskočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha. Mají točené i lahvové.

Poznámka:

PHILIPP 12 – Skvělé světlé pivo pojmenované po Phillippu Irmerovi, který přišel do Oseka na pozvání posledního opata Jindřicha Beernarda Thebese z diecéze v Munesteru a přispěl velkou měrou k odkazu cisterciáků. Byl aktivně zapojen i do správy v Bohosudově, Duchcově a Mariánských Radčicích. Zde také obnovil jedno z nejstarších poutních míst v Čechách. Světlý, spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, uvařený ze dvou sladů, chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, který dává pivu jemně chmelové aroma a příjemné hořké dozrávání. Nejen toto skvělé pivo, ale mnoho dalších si můžete vychutnat společně se skvělým jídlem v pivovarské restauraci OSSEGG v Římské 45 v Praze na Vinohradech, kde si můžete zakoupit lahvové pivo i domů.

Obsah: 0,5 l, Cena: 48 Kč + 25 Kč záloha na láhev, Více info na praha.ossegg.com!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy