REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí tataráček s uzeným žloutkem, nakládanou cibulí, pivní majonézou, kmínovou drobenkou a kyselou okurčičkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept připravil Lukáš Holý, šéfkuchař pivovarské restaurace OSSEGG. Vychutnejte si ho s nějakým dobrým pivem, například s Philipp 12 OSSEGG pro které si můžete zaskočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha. Mají točené i lahvové.


Ingredience:
Suroviny na 4 porce:
400 gvyzrálého hovězího ořechu
4 lžičkykečupu (nejlépe domácího)
2 kszauzené žloutky
1 ksna jemno nakrájená šalotka
čerstvě mletý pepř
sůl
Marinovaná cibule:
1 ksbílá cibule
lák z vody, octa, cukru a hořčičného semínka
Pivní majonéza Ossegg:
200 mlslunečnicového oleje
50 mlčerného piva Balthasar 13 OSSEGG
1 lžičkaostré hořčice
3 ksžloutky
šťáva a kůra z jednoho citronu
drcený kmín
pepř
sůl
Kmínová drobenka:
100 gmásla
80 gchlebové strouhanky
1 lžičkadrceného kmínu
K podávání:
jemně nasekaná kyselá okurčička

Postup:

Začneme přípravou jednotlivých kroků receptu, tatarský biftek z hovězího masa připravíme nakonec.

Marinovaná cibule (den předem): cibuli nakrájíme na velmi tenké plátky a potom ji necháme marinovat ve velmi výrazném láku z vody, octa, cukru a hořčičného semínka. Minimálně 24 hodin.

Uzené žloutky: syrové žloutky vložíme do nádoby, kterou pečlivě uzavřeme potravinovou fólií a udící pistolí žloutky podle chuti zaudíme.

Pivní majonéza Ossegg: tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.

Kmínová drobenka: orestujeme strouhanku a kmín, přidáme máslo a dále prohříváme. Vzniklou drobenku zbavíme přebytečného tuku na kuchyňské papírové utěrce.

Hovězí tataráček: maso vyndáme z lednice a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty potom krájíme na nudličky tenké jako sirka. Nudličky pokrájíme na malé kousky. Maso nakonec nasekáme na jemnou směs. Důležitá je rychlost zpracování, aby nám maso nezteplalo. Masovou směs promícháme vidličkou s najemno nakrájenou šalotkou, zauzenými žloutky, dochutíme kečupem, osolíme a opepříme dle chuti.

Servírování

Tvořítkem či lžící připravíme požadovaný tvar a na talíři ozdobíme najemno nasekanými kyselými okurkami, marinovanou cibulí, pivní majonézou a kmínovou drobenkou. Tatárák podáváme s opečeným chlebem na grilu nebo s topinkami osmaženými na oleji a potřených česnekem.

Doporučení:

K hovězímu tataráčku s pivní majonézou OSSEGG doporučujeme pivo Philipp 12 OSSEGG pro které si můžete zaskočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha. Mají točené i lahvové.

Poznámka:

PHILIPP 12 – Skvělé světlé pivo pojmenované po Phillippu Irmerovi, který přišel do Oseka na pozvání posledního opata Jindřicha Beernarda Thebese z diecéze v Munesteru a přispěl velkou měrou k odkazu cisterciáků. Byl aktivně zapojen i do správy v Bohosudově, Duchcově a Mariánských Radčicích. Zde také obnovil jedno z nejstarších poutních míst v Čechách. Světlý, spodně kvašený, nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, uvařený ze dvou sladů, chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, který dává pivu jemně chmelové aroma a příjemné hořké dozrávání. Nejen toto skvělé pivo, ale mnoho dalších si můžete vychutnat společně se skvělým jídlem v pivovarské restauraci OSSEGG v Římské 45 v Praze na Vinohradech, kde si můžete zakoupit lahvové pivo i domů.

Obsah: 0,5 l, Cena: 48 Kč + 25 Kč záloha na láhev, Více info na praha.ossegg.com!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy