Roman Vaněk je popularizátor oboru gastronomie, odborný gastronomický poradce, autor kuchařských bestsellerů, moderátor, scenárista, publicista, průvodce rozhlasovými pořady… a hlavně autor více jak 20 kuchařských knih. Jeden z jeho skvělých receptů vám tady představujeme. Vyzkoušeli jsme ho a moc jsme si pochutnali!
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | hovězí roštěnky po 250 g |
3 ks | snítky tymiánu |
2 ks | bobkové listy |
100 g | menších žampionů |
100 g | oloupané mrkve |
100 g | oloupané cibule |
100 g | hlívy ústřičné |
40 g | bílého jogurtu řeckého tipu |
20 g | rajského protlaku |
15 g | oloupaného česneku |
15 g | sušených hub |
600 ml | vody |
8 lžic | rostlinného oleje |
4 lžíce | vína Marsala |
2 lžíce | najemno nakrájené plocholisté petržele |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Sušené houby namočíme do 200 ml vody, mrkev rozřízneme na poloviny, ty pak na kousky silné asi 1 cm, podélně překrojenou cibuli nakrájíme na měsíčky, žampiony nakrájíme na čtvrtiny, hlívu natrháme na menší kousky, česnek nakrájíme na tenké plátky.
- Tučné okraje nařízneme ve vzdálenosti asi 1 cm a to až k masité části, maso pak naklepeme, osolíme a okořeníme pepřem, pěkně z obou stran.
- Na silném zdroji tepla rozpálíme v hrnci 4 lžíce oleje, do oleje pak vložíme plátky masa, každou stranu roštěnek opékáme 1 minutu, aby se maso pěkně zatáhlo, pak roštěnky vytáhneme a odložíme na talíř.
- Do výpeku po mase nalijeme zbylý olej, snížíme teplotu pod hrncem na polovinu, nasypeme nakrájenou mrkev, kterou restujeme tak 2 minuty za častého promíchání. Přidáme cibuli, restujeme další 3 minuty, pak přihodíme do hrnce, hlívu, žampiony, bobkové listy, přihodíme ještě 1 kávovou lžičku soli, restujeme vše za častého míchání 2 minuty, opět teplotu pod hrncem snížíme, opět o polovinu.
- V této fázi do hrnce přihodíme plátky česneku, vyklopíme rajský protlak, mícháme, restujeme další 1 minutu, pak přidáme tymián, sušené houby i s vodou, ve které se máčely, nalijeme marsalu, promícháme, vložíme zpět maso z talíře, pokrm přivedeme k varu, vaříme 1 minutu, pak hrnec zaklopíme poklicí.
- Teplotu zdroje nastavíme pod 1/3 výkonu, necháme dusit zaklopené 1,5 hodiny nebo tak dlouho, dokud nebude maso úplně měkké.
- Hrnec odklopíme, vypneme zdroj tepla, raději ho odstavíme ze sporáku, vmícháme jogurt a nadrobno pokrájenou petržel, dle chuti ještě okořeníme pepřem a případně dosolíme.
Místo vína Marsala lze použít suché cherry. Více o víně Marsala se dozvíte v našem gastronomickém slovníku pojmů zde: Víno Marsala
Poznámka:Foto: D. Marounek