Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí roštěnka s houbami podle Romana Vaňka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roman Vaněk je popularizátor oboru gastronomie, odborný gastronomický poradce, autor kuchařských bestsellerů, moderátor, scenárista, publicista, průvodce rozhlasovými pořady… a hlavně autor více jak 20 kuchařských knih. Jeden z jeho skvělých receptů vám tady představujeme. Vyzkoušeli jsme ho a moc jsme si pochutnali!


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kshovězí roštěnky po 250 g
3 kssnítky tymiánu
2 ksbobkové listy
100 gmenších žampionů
100 goloupané mrkve
100 goloupané cibule
100 ghlívy ústřičné
40 gbílého jogurtu řeckého tipu
20 grajského protlaku
15 goloupaného česneku
15 gsušených hub
600 mlvody
8 lžicrostlinného oleje
4 lžícevína Marsala
2 lžícenajemno nakrájené plocholisté petržele
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Sušené houby namočíme do 200 ml vody, mrkev rozřízneme na poloviny, ty pak na kousky silné asi 1 cm, podélně překrojenou cibuli nakrájíme na měsíčky, žampiony nakrájíme na čtvrtiny, hlívu natrháme na menší kousky, česnek nakrájíme na tenké plátky.
  2. Tučné okraje nařízneme ve vzdálenosti asi 1 cm a to až k masité části, maso pak naklepeme, osolíme a okořeníme pepřem, pěkně z obou stran.
  3. Na silném zdroji tepla rozpálíme v hrnci 4 lžíce oleje, do oleje pak vložíme plátky masa, každou stranu roštěnek opékáme 1 minutu, aby se maso pěkně zatáhlo, pak roštěnky vytáhneme a odložíme na talíř.
  4. Do výpeku po mase nalijeme zbylý olej, snížíme teplotu pod hrncem na polovinu, nasypeme nakrájenou mrkev, kterou restujeme tak 2 minuty za častého promíchání. Přidáme cibuli, restujeme další 3 minuty, pak přihodíme do hrnce, hlívu, žampiony, bobkové listy, přihodíme ještě 1 kávovou lžičku soli, restujeme vše za častého míchání 2 minuty, opět teplotu pod hrncem snížíme, opět o polovinu.
  5. V této fázi do hrnce přihodíme plátky česneku, vyklopíme rajský protlak, mícháme, restujeme další 1 minutu, pak přidáme tymián, sušené houby i s vodou, ve které se máčely, nalijeme marsalu, promícháme, vložíme zpět maso z talíře, pokrm přivedeme k varu, vaříme 1 minutu, pak hrnec zaklopíme poklicí.
  6. Teplotu zdroje nastavíme pod 1/3 výkonu, necháme dusit zaklopené 1,5 hodiny nebo tak dlouho, dokud nebude maso úplně měkké.
  7. Hrnec odklopíme, vypneme zdroj tepla, raději ho odstavíme ze sporáku, vmícháme jogurt a nadrobno pokrájenou petržel, dle chuti ještě okořeníme pepřem a případně dosolíme.
Doporučení:

Místo vína Marsala lze použít suché cherry. Více o víně Marsala se dozvíte v našem gastronomickém slovníku pojmů zde: Víno Marsala

Poznámka:

Foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.