REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí roštěnka s houbami podle Romana Vaňka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roman Vaněk je popularizátor oboru gastronomie, odborný gastronomický poradce, autor kuchařských bestsellerů, moderátor, scenárista, publicista, průvodce rozhlasovými pořady… a hlavně autor více jak 20 kuchařských knih. Jeden z jeho skvělých receptů vám tady představujeme. Vyzkoušeli jsme ho a moc jsme si pochutnali!


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kshovězí roštěnky po 250 g
3 kssnítky tymiánu
2 ksbobkové listy
100 gmenších žampionů
100 goloupané mrkve
100 goloupané cibule
100 ghlívy ústřičné
40 gbílého jogurtu řeckého tipu
20 grajského protlaku
15 goloupaného česneku
15 gsušených hub
600 mlvody
8 lžicrostlinného oleje
4 lžícevína Marsala
2 lžícenajemno nakrájené plocholisté petržele
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup:
  1. Sušené houby namočíme do 200 ml vody, mrkev rozřízneme na poloviny, ty pak na kousky silné asi 1 cm, podélně překrojenou cibuli nakrájíme na měsíčky, žampiony nakrájíme na čtvrtiny, hlívu natrháme na menší kousky, česnek nakrájíme na tenké plátky.
  2. Tučné okraje nařízneme ve vzdálenosti asi 1 cm a to až k masité části, maso pak naklepeme, osolíme a okořeníme pepřem, pěkně z obou stran.
  3. Na silném zdroji tepla rozpálíme v hrnci 4 lžíce oleje, do oleje pak vložíme plátky masa, každou stranu roštěnek opékáme 1 minutu, aby se maso pěkně zatáhlo, pak roštěnky vytáhneme a odložíme na talíř.
  4. Do výpeku po mase nalijeme zbylý olej, snížíme teplotu pod hrncem na polovinu, nasypeme nakrájenou mrkev, kterou restujeme tak 2 minuty za častého promíchání. Přidáme cibuli, restujeme další 3 minuty, pak přihodíme do hrnce, hlívu, žampiony, bobkové listy, přihodíme ještě 1 kávovou lžičku soli, restujeme vše za častého míchání 2 minuty, opět teplotu pod hrncem snížíme, opět o polovinu.
  5. V této fázi do hrnce přihodíme plátky česneku, vyklopíme rajský protlak, mícháme, restujeme další 1 minutu, pak přidáme tymián, sušené houby i s vodou, ve které se máčely, nalijeme marsalu, promícháme, vložíme zpět maso z talíře, pokrm přivedeme k varu, vaříme 1 minutu, pak hrnec zaklopíme poklicí.
  6. Teplotu zdroje nastavíme pod 1/3 výkonu, necháme dusit zaklopené 1,5 hodiny nebo tak dlouho, dokud nebude maso úplně měkké.
  7. Hrnec odklopíme, vypneme zdroj tepla, raději ho odstavíme ze sporáku, vmícháme jogurt a nadrobno pokrájenou petržel, dle chuti ještě okořeníme pepřem a případně dosolíme.
Doporučení:

Místo vína Marsala lze použít suché cherry. Více o víně Marsala se dozvíte v našem gastronomickém slovníku pojmů zde: Víno Marsala

Poznámka:

Foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy