REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí plátky na hříbkách a kápii, hrášková rýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky zadního hovězího okořeněné, poprášené moukou, zlehka opečené na cbuli a sádle, pak zalité vývarem a podušené doměkka, ke konci i spolu s podušenými plátky hříbků a kousky kápie.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500-600 gzadního hovězího
300 gčerstvých hříbků
2 ksdlouhé červené kápie
2 kscibule
hovězí vývar nebo voda + bujón
houbové koření
hladká mouka
sádlo
kmín
pepř
sůl
Na hráškovou rýži:
280 grýže
40 gsterilovaného hrášku
40 gcibule
20 grostlinného oleje
několik kuliček nového koření
několik kusů hřebíčku
bobkový list
voda
sůl

Postup:
  1. Maso nakrájíme na 5 – 6 plátků, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem
  2. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou 1 velkou cibuli a do ní vložíme okořeněné plátky z jedné strany obalené v hladké mouce, lehce osmahneme z obou stran
  3. Podlijeme nejlépe vývarem (já přidala pro umocnění chuti houbový), poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté na cca 220 °C
  4. Teplotu snížíme na cca 170 – 180 °C (dle vlastností své trouby), tam necháme maso pomalu péci
  5. Mezitím si na sádle osmahneme druhou, na kostičky nakrájenou cibuli
  6. Vložíme čerstvé očištěné houby (můžou být i mražené), nadrobno posekané kápie, osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme
  7. Asi po 1 hodině pečení masa v troubě přidáme podušené houby s kápiemi a přibližně další půlhodinu necháme péci
  8. Až je maso měkké, můžeme dosolit a rovnou podávat například s hráškovou rýží.

 

Příprava hráškové rýže:

  1. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme, pak přidáme propláchnutou a důkladně okapanou rýži, chvíli ji restujeme
  2. Rýži zalijeme teplou vodou, musí být úplně potopená (tak 1-2 cm nad povrchem), přidáme sůl, koření a necháme pod poklicí dusit tak dlouho, dokud se voda nevypaří, během dušení rýži nemícháme!
  3. Po uvaření do rýže zamícháme sterilovaný hrášek.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy