REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na rozmarýnu, dušená kapusta, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí podušené v celku na kořenové zelenině podlívané vínem, dochucené, kromě jiného, rozmarýnem, servírované s vařenými brambory a dušenou kapustou.


Ingredience:
800-1000 ghovězí loupané plece
150 gmrkve
120-150 gšpeku
120 gcibule
80 gpetržele
80 gceleru
50 mloleje
2 ksstroužky česneku
2 lžíceprotlaku
1 lžícesladké mleté papriky
1 lbílého vína
rozmarýnový odvar
snítky rozmarýnu
mletý pepř
sůl
Na kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
400 ganglické slaniny v celku
200 mlkuřecího vývaru
1 lžíceslunečnicového oleje
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:
  1. Maso naporcujeme na čtyři silnější válečky, ty prošpikujeme slaninou, z výše uvedeného množství použijeme tak 50 g, osolíme, opepříme, ke keždému plátku přivážeme snítku rozmarýnu
  2. Na rozpáleném oleji opečeme zprudka maso ze všech stran, pak ho vyjmeme
  3. Do tuku po mase nasypeme na kostičky nakrájený zbytek slaniny, restujeme dosklovata, přidáme hranolky mrkve a petržele, zarestujeme je, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli, opět zarestujeme, pak přidáme rajský protlak, špetku sladké mleté papriky a na plátky pokrájený česnek, zaresujeme
  4. V této fázi vše zalijeme rozmarýnovým odvarem, bílým vínem, vložíme zpět maso, zaklopené, v troubě vyhřáté na 170-180 °C, pečeme 30 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka.

Příprava dušené kapusty:

  1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
  2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
  3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
  4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Doporučení:

Na rozmarýnový rozvar budete potřebovat hrst čerstvých listů rozmarýnu, kterou přelijete 250 mililitry vroucí body. Následně nechte louhovat přibližně 10 minut pod pokličkou. Po deseti minutách můžete výluh scedit a použít.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy