REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na rozmarýnu, dušená kapusta, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí podušené v celku na kořenové zelenině podlívané vínem, dochucené, kromě jiného, rozmarýnem, servírované s vařenými brambory a dušenou kapustou.


Ingredience:
800-1000 ghovězí loupané plece
150 gmrkve
120-150 gšpeku
120 gcibule
80 gpetržele
80 gceleru
50 mloleje
2 ksstroužky česneku
2 lžíceprotlaku
1 lžícesladké mleté papriky
1 lbílého vína
rozmarýnový odvar
snítky rozmarýnu
mletý pepř
sůl
Na kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
400 ganglické slaniny v celku
200 mlkuřecího vývaru
1 lžíceslunečnicového oleje
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:
  1. Maso naporcujeme na čtyři silnější válečky, ty prošpikujeme slaninou, z výše uvedeného množství použijeme tak 50 g, osolíme, opepříme, ke keždému plátku přivážeme snítku rozmarýnu
  2. Na rozpáleném oleji opečeme zprudka maso ze všech stran, pak ho vyjmeme
  3. Do tuku po mase nasypeme na kostičky nakrájený zbytek slaniny, restujeme dosklovata, přidáme hranolky mrkve a petržele, zarestujeme je, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli, opět zarestujeme, pak přidáme rajský protlak, špetku sladké mleté papriky a na plátky pokrájený česnek, zaresujeme
  4. V této fázi vše zalijeme rozmarýnovým odvarem, bílým vínem, vložíme zpět maso, zaklopené, v troubě vyhřáté na 170-180 °C, pečeme 30 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka.

Příprava dušené kapusty:

  1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
  2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
  3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
  4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Doporučení:

Na rozmarýnový rozvar budete potřebovat hrst čerstvých listů rozmarýnu, kterou přelijete 250 mililitry vroucí body. Následně nechte louhovat přibližně 10 minut pod pokličkou. Po deseti minutách můžete výluh scedit a použít.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy