REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na rozmarýnu, dušená kapusta, brambor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí podušené v celku na kořenové zelenině podlívané vínem, dochucené, kromě jiného, rozmarýnem, servírované s vařenými brambory a dušenou kapustou.


Ingredience:
800-1000 ghovězí loupané plece
150 gmrkve
120-150 gšpeku
120 gcibule
80 gpetržele
80 gceleru
50 mloleje
2 ksstroužky česneku
2 lžíceprotlaku
1 lžícesladké mleté papriky
1 lbílého vína
rozmarýnový odvar
snítky rozmarýnu
mletý pepř
sůl
Na kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
400 ganglické slaniny v celku
200 mlkuřecího vývaru
1 lžíceslunečnicového oleje
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na brambory:
500 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:
  1. Maso naporcujeme na čtyři silnější válečky, ty prošpikujeme slaninou, z výše uvedeného množství použijeme tak 50 g, osolíme, opepříme, ke keždému plátku přivážeme snítku rozmarýnu
  2. Na rozpáleném oleji opečeme zprudka maso ze všech stran, pak ho vyjmeme
  3. Do tuku po mase nasypeme na kostičky nakrájený zbytek slaniny, restujeme dosklovata, přidáme hranolky mrkve a petržele, zarestujeme je, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli, opět zarestujeme, pak přidáme rajský protlak, špetku sladké mleté papriky a na plátky pokrájený česnek, zaresujeme
  4. V této fázi vše zalijeme rozmarýnovým odvarem, bílým vínem, vložíme zpět maso, zaklopené, v troubě vyhřáté na 170-180 °C, pečeme 30 minut, pak odklopíme a dopečeme doměkka.

Příprava dušené kapusty:

  1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou italskou pancettu nebo českou anglickou slaninu
  2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
  3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
  4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Doporučení:

Na rozmarýnový rozvar budete potřebovat hrst čerstvých listů rozmarýnu, kterou přelijete 250 mililitry vroucí body. Následně nechte louhovat přibližně 10 minut pod pokličkou. Po deseti minutách můžete výluh scedit a použít.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy