Hovězí maso nakrájené na kostky, okořeněné pepřem, podušené na cibulce doměkka, servírované s povařenou zeleninou zahuštěnou jíškou.
Ingredience:
1 kg | hovězího masa předního |
2 ks | větší cibule |
drcený černý nebo barevný pepř | |
hladká mouka | |
sádlo | |
voda | |
sůl | |
Na zeleninu: | |
250-300 g | malých kapustiček |
3-4 ks | mrkve |
1-2 ks | stroužky prolisovaného česneku |
3 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
mírně osolená voda | |
pepř | |
sůl | |
Další příloha: | |
vařené brambory nebo bramborová kaše |
Postup:
- Maso opláchneme a nakrájíme na kostky, do hrnce s rozpuštěným sádlem dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dorůžova
- Přidáme nakrájené maso, okořeníme nejlépe čerstvě podrceným černým nebo barevným pepřem, podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a dusíme, asi po 30 minutách zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, zředíme vlažnou vodou a dusíme doměkka, dle chuti přisolíme
- Připravíme zeleninu; oloupanou mrkev nakrájíme na kolečka, kapustičky opláchneme spolu s mrkví dáme vařit do osolené vody, vaříme naskus cca 10-12 minut, přendáme do sítka a zchladíme ledovou vodou, trochu vody ze zeleniny si ponecháme
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, přidáme kapustičky, mrkev, ochutíme česnekem a pepřem, případně dosolíme, malinko podlejem vodou ze zeleniny a krátce provaříme
- Maso se šťávou podáváme s vařenými kapustičkami a mrkví zahuštěnými jíškou a podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory, či s bramborovou kaší.
Foto: Naďa Indruchová