Hovězí plec pokrájené na hranolky, marinované a pak podušené ve vývaru spolu s bylinkami.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
500 g | hovězí plece |
150 g | malých žampiónů |
50 g | slaniny |
6 ks | malých cibulek |
1 ks | malý stroužek česneku |
1 ks | cibule |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | oleje |
1/2 lžíce | hladké mouky |
5 lžíc | červeného vína |
1,5 dl | vývaru |
svazeček bylinek (tymián, petrželka, bobkový list) | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso nakrájíme na dlouhé úzké hranolky, dáme do porcelánové misky, osolíme, opepříme, pokryjeme plátky cibule, pokapeme olejem a vínem a necháme 3-6 hodin odležet
2. Slaninu nakrájíme na nudličky (délky zápalky a široké 7 mm), rozškvaříme, přidáme malé oloupané cibulky a podusíme na mírném ohni
3. Potom slaninu a cibulky vyndáme, do tuku dáme odkapané, osušené maso a rychle je po všech stranách orestujeme
4. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme procezenou marinádou z masa a podusíme půl minuty
5. Přilijeme vývar, přidáme svazeček bylinek, česnek, přiklopíme těsně přiléhající pokličkou a dusíme na velmi malém ohni téměř doměkka
6. Žampiony podusíme na másle, přidáme současně s nudličkami slaniny a cibulkami k masu a dusíme ještě asi půl hodiny
7. Před podáváním odstraníme ze šťávy česnek, svazeček bylinek a část tuku.
Příloha: Smažené bramborové hranolky nebo vařené brambory.