Ve vodě uvařené přílohové knedlíky kypřené práškem do pečiva.
Ingredience:
500 g | hrubé mouky |
5 g (1/2 lžičky) | soli |
1/2 sáčku (1 lžička) | kypřícího prášku do pečiva |
1,5 ks | rohlíku |
1 ks | vejce |
3 dl | mléka |
mouka na vál | |
sůl do vody |
Postup:
1. Do mísy prosijeme mouku se solí a práškem
2. V mléce rozšleháme vejce, popřípadě jen žloutek a zaděláme středně husté těsto (dobře vypracované těsto by se nemělo lepit na vařečku), pak přidáme na kostičky nakrájené rohlíky
3. Vál nebo větší prkénko posypeme moukou, těsto rozdělíme na dva až tři díly, vytvarujeme válečky
4. Připravené knedlíky vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, jakmile začne voda znovu vařit, uvolníme knedlíky ode dna, aby se nepřilepily
5. Tak po 25 až 30 minutách první knedlík opatrně vyjmeme, píchnutím, eventuálně rozkrojením v polovině zjistíme, zda je dobře provařený, vyjmeme i další knedlíky a nejlépe hned je tenkým nožem nebo nitěmi nakrájíme na plátky.
Knedlíky zaváříme v dostatečném množství vody, jinak by se dobře neprovařily a neměly by pěkný tvar.