Ve vodě uvařené kynuté přílohové knedlíky kypřené droždím.
Ingredience:
500 g | hrubé mouky |
10 g | droždí |
5 g (1/2 lžičky) | soli |
1,5 ks | rohlíku |
1 ks | vejce |
3 dl | mléka |
mouka na vál | |
sůl do vody |
Postup:
1. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme rozdrobené droždí
2. V mléce rozšleháme vejce, popřípadě jen žloutek a zaděláme středně husté těsto (dobře vypracované těsto by se nemělo lepit na vařečku), pak přidáme na kostičky nakrájené rohlíky
3. Těsto necháme nejméně 30 minut kynout
4. Vál nebo větší prkénko posypeme moukou, těsto rozdělíme na dva až tři díly, vytvarujeme válečky
5. Připravené knedlíky vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, jakmile začne voda znovu vařit, uvolníme knedlíky ode dna, aby se nepřilepily
6. Tak po 25 minutách první knedlík opatrně vyjmeme, píchnutím, eventuálně rozkrojením v polovině zjistíme, zda je dobře provařený, vyjmeme i další knedlíky a ihned je propícháme na několika místech nožem nebo kovovou vidličkou.
Chceme-li, aby knedlíky rychle vykynuly, nesmíme použít mouku ani mléko příliš studené.
Poznámka:Pokud se nám knedlíky srazily, vařili jsme je moc dlouho, nebo jsme je zapomněli těsně po vyjmutím z vody propíchat vidličkou!