Knedlíky neodmyslitelně patří k české kuchyni. Zde je jeden z receptů, který opravdu funguje a zvládne ho i šikovný začátečník.
Ingredience:
150 g | hrubé mouky |
200 ml | mléka |
4 ks | suché, den staré housky |
2 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
1 lžička | soli |
špetka prášku do pečiva | |
máslo na pomazání ubrousku |
Postup:
1. Den staré housky nakrájíme na menší pravidelné kostičky
2. Ve větší míse smícháme hrubou mouku se solí, kostičkami z housek, mlékem, špetkou prášku do pečiva, vejci a žloutkem, opatrně promícháme, aby se housky nerozdrobily
3. Čistou plátěnou utěrku namočíme do vody, pak ji vyždímáme a pomalu potřeme vychlazeným máslem
4. Mokrou rukou vytvarujeme a uhladíme těsto do tvaru šišky, tu položíme na připravenou utěrku, zamotáme a z obou stran oba konce zajistíme provázkem
5. Knedlík dáme do většího hrnce s vařící vodou
6. Vaříme po jedné straně 20 minut, pak knedlík otočíme a vaříme dalších 20 minut
7. Uvařený knedlík vytáhneme z vody i plátna, budeme-li chtít knedlík ihned servírovat nakrájíme ho nití, v případě, že knedlík budeme chtít podávat až druhý den, tak ho nekrájíme, jen propíchneme na několika místech vidličkou, aby z něj vyšla pára.