REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby naložené v octě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Do octových roztoků můžeme nakládat téměř všechny druhy jedlých hub, musí být ale tvrdé a zdravé.


Ingredience:
libovolné množství hub
osolená voda na povaření hub
sklenice s uzávěrem
Nálev na 1 kg hub:
1/6 lvinného octa
2/6 lvody
2 kskostky cukru
1 lžičkasoli

Postup:

1. Houby přebereme, opláchneme a necháme okapat, malé houby použijeme celé, velké překrájíme
2. Očištěné houby povaříme asi 3 minuty v osolené vodě, které dáme co nejméně, potop přilijeme vinný ocet, maličko přisladíme a ještě povaříme asi 5 minut
3. Houby srovnáme těsně do sklenic, zalijeme octovým roztokem, v němž se houby vařily a buď přidáme špetku kyseliny benzoové navrch a dobře povážeme, nebo sterilujeme ve sklenicích z uzávěrem (v tom případě nemusí být octový roztok tak silný!)
4. Zavařujeme-li houby, sterilujeme je 25-30 minut při teplotě vody 100 °C.

Doporučení:

Ryzce a lišky mají svoji vlastní osobitou chuť a není třeba je kořenit. Zato hřiby, růžovky a čechratky získají, jestliže přidáme několik zrnek pepře, nového koření a lístky bobkového listu.

Poznámka:

Cibulí můžeme houby nejen kořenit, ale i nastavit, máme-li jich málo. Nejchutnější jsou drobné perlivé cibulky nebo šalotky, ale nemáme-li je, dáváme velkou cibuli, nakrájenou na čtvrtky nebo na kolečka. Cibuli dáváme vařit až s octem, jinak by příliš změkla; chceme-li cibuli sterilovat, dáváme cibuli syrovou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy