Do octových roztoků můžeme nakládat téměř všechny druhy jedlých hub, musí být ale tvrdé a zdravé.
Ingredience:
libovolné množství hub | |
osolená voda na povaření hub | |
sklenice s uzávěrem | |
Nálev na 1 kg hub: | |
1/6 l | vinného octa |
2/6 l | vody |
2 ks | kostky cukru |
1 lžička | soli |
Postup:
1. Houby přebereme, opláchneme a necháme okapat, malé houby použijeme celé, velké překrájíme
2. Očištěné houby povaříme asi 3 minuty v osolené vodě, které dáme co nejméně, potop přilijeme vinný ocet, maličko přisladíme a ještě povaříme asi 5 minut
3. Houby srovnáme těsně do sklenic, zalijeme octovým roztokem, v němž se houby vařily a buď přidáme špetku kyseliny benzoové navrch a dobře povážeme, nebo sterilujeme ve sklenicích z uzávěrem (v tom případě nemusí být octový roztok tak silný!)
4. Zavařujeme-li houby, sterilujeme je 25-30 minut při teplotě vody 100 °C.
Ryzce a lišky mají svoji vlastní osobitou chuť a není třeba je kořenit. Zato hřiby, růžovky a čechratky získají, jestliže přidáme několik zrnek pepře, nového koření a lístky bobkového listu.
Poznámka:Cibulí můžeme houby nejen kořenit, ale i nastavit, máme-li jich málo. Nejchutnější jsou drobné perlivé cibulky nebo šalotky, ale nemáme-li je, dáváme velkou cibuli, nakrájenou na čtvrtky nebo na kolečka. Cibuli dáváme vařit až s octem, jinak by příliš změkla; chceme-li cibuli sterilovat, dáváme cibuli syrovou.