Tato pasta slouží k ochucení polévek, omáček, těstovin, jako příloha k masu, klobáse atd. Vydrží rok do příští houbařské sezóny. Jde o velkého pomocníka do kuchyně, kterého si můžete vyrobit doma sami z nasbíraných hub a dalších surovin.
Ingredience:
1000 g | čerstvých hub (nejlepší je směs různých druhů hub) |
100 g | sušených hřibů |
8 ks | celých kuliček pepřů |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky jalovce |
2 ks | bobkové listy |
2 lžíce | worchestru |
česnek podle chuti | |
drcený kmín | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
vhodné skleničky s víčky |
Postup:
- Houby nakrájíme na malé kousky, sušené hřiby namočíme do vody.
- V hrnci zahřejeme olej, přidáme nakrájené čerstvé houby a namočené nasekané sušené hřiby, které zvýrazní houbovou vůní. Podlijeme trochou vody, osolíme, okmínujeme, vložíme plátěný pytlíček s divokým kořením a dusíme do měkka.
- Po 30 minutách když jsou houby měkké tyčovým mixérem, rozmixujeme na hladkou kaši. Hrnec s kaší vložíme do vodní lázně a vaříme, až se začne odpařovat přebytečná voda a pasta začne houstnout, ve vodní lázni se nám houby nepřichytí ke dnu.
- Když je pasta tužší a drží na vařečce, vyjmeme divoké koření a pastu dochutíme worchesterem, česnekem, solí, pepřem.
- Teplou pastu nalijeme do čistých skleniček 2 cm pod okraj, sterilujeme, 40 minut na 90 °C.
V některých receptech se do houbové pasty přidává i cibule, cibuli ale raději nepřidáváme, má tendenci kvasit. Pasty s cibulí slouží k okamžitému upotřebení!
Poznámka:Text i foto: D. Marounek